Har du hørt om Quinoa og Chia?

@

Qunioa er en kul vekst som er farlig lik av utseende på vår norske meldestokk. Qunioaen er kjent fra Sør Amerika spesielt og er å få i hos alle helsekost butikkene som et alternativ til ris, poteter, pasta etc. At det er naturlig glutenfritt og næringsrikt legger selvsagt ingen demper på interessen for veksten. Quinoa er rik på proteiner, lipider, fiber, vitaminer og mineraler, med en ekstraordinær balanse av essensielle aminosyrer. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk! Det gjør det jo ekstra interessant hva? FN kåret til og med 2013 til det internasjonale quinoa-året. Med andre ord; Qunioa er på agendaen.

quinoa

Det er gjort noen små forsøk på å dyrke i Norge, og vi var på besøk hos paret bak ”Norsk Quinoa” for et par uker siden. Jardar og konen Marthe jobber begge fult som psykologer, men begynte med noen Quinoa frø i hagen for 2 år siden. I fjor hadde de ca 1 mål og i år 10 mål! Det var etter samtale på telefon med Jardar i vinter at vi bestemte oss for å prøve dyrke selv. Som jeg fortalte dere om gikk det ”adunads” med hele prosessen med direktesåing i april. Men vi forsøkte igjen den 15 juni og jammen har det gått veldig bra!

I åkeren hos Jardar.

Nå setter Quinoa planten frø; som er den delen man spiser. Vi prøvde både direktesåing i juni, forkultivering fra mai og full drivhus dyrking og det er spennende å se hvordan de klarer seg. 

Dette er den kraftigste Quinoaen vi har <3

Vi plantet også Chia, som er kjent som en superfood delux, små svarte frø som er ekstremt næringsrike. Chiafrø inneholder både omega 3, protein, fiber, magnesium og kalium, for å nevne noe. Chiafrøet bløtlegges og blir nesten som “ froskeegg” i utseende og konsistens. Litt merkelig på starten, men man blir vant til det.

Chia på friland.

Noen sier at det ikke går å dyrke frem Chia i Norge, men den som intet våger intet vinner og plantene våre er supersterke og fine hvertfall – så om det ikke rekker å komme langt nok til at de setter frø, så har vi uansett  lært mye. Vi har som på Qunioaen, både direktesådd i juni, forkultivert fra mai som vi har plantet ut og dyrket i drivhuset. Merkelig nok så er nesten alle plantene kommet like langt? Bortsett fra noen vi direkte sådde som jeg helt ut av ingenting ” fant ut” at jeg ville bløtlegge, til Kristoffers store fortvilelse på hvordan vi da i alle dager skulle kunne så de på en ”normal måte”. Vel, det ble ikke noe normal måte på det, det ble en slags grøt, og mange er plantet nær hverandre, men interessant nok – er det DE som har kommet best! 5 poeng til ”woman intuiton ” hva? Vi får se hvordan det går utover høsten – I´ll keep you posted!

Kristoffer radrenser mellom plantene. Når plantene er så store som nå er det lett å se forskjell fra meldestokken, som er en mye tynnere plante. Vi plantet på hyppet jorde så vi skulle ha litt "rader".

 

Chia i drivhuset.

Sjekk drivhuset fyller seg da! :)

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi