HappyPigs del 1 - Happy Ending.

@

Slaktedagen gikk kjempebra!! Alt gikk som det skulle, fullstendig stressfritt for dyrene og god arbeidsflyt.

Ikke les/se dette innlegget hvis du ikke vil se døde dyr. 

hjemmeslakt stressfritt

Kvelden før slakting satte Kristoffer opp en sperre forran utgangen til halmhuset, så ikke grisene kom seg ut. De lå å slappet av og ante ingen ting hele dagen. Dette bildet er tatt underveis i slaktingen. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Kristoffer hadde bygget en fancy sluse fra halmhuset gjennom en slags drivgang over på en støpt plate hvor selve avlivingen foregikk. Her hadde vi med kokeplate med kjele og varmt vann for å sterilisere stikkekniven og strøm til strømtanga. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

En og en gris ble lokket inn i drivgangen med kraftfor. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Inne i den lille innhegninga spiste den kraftforet, mens han på avliving kom med tanga. Vi har leid inn proffe folk med alle papirer i orden og mye erfaring, det er gull verdt. Mattilsynets vetrinærer var på både livdyrkontroll, avliving og i slakteriet hele tida, for å følge med at alt gikk etter loven. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Helt intetanende får grisen ekstremt sterk strøm og etter 0,01 sek er den helt borte. Den får strøm først bak ørene og så i hjertet og så har vi 25 sek på å blø den ut. Backup om noe skulle gå galt var boltepistol. Jeg var selv inni slakteriet hele dagen og fikk ikke tatt noe særlig hverken bilder eller film, men jeg la en liten snutt av selve avlivingen på instagrammen min om du vil se. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Ting gikk veldig rolig for seg, og gutta brukte graveren til å løfte dyret. Ikke et hyl, ikke noe stress var å ense i hverken den grisen som ble tatt eller i flokken. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Grisen kjører de få hundre meterne hjem på tunet til slakteriet. 

hjemmeslakt stressfritt økologisk

Hjemme på slakteriet var det først i skollekaret, så inn i slakteriet og gjennom hele prosedyren med møkkete og rein sone og alt som hører med. Vi har fått vårt egne EFTA stempel med et unikt nr for oss. Alt gikk smooth for seg hele slaktelinja. Litt småpirk og praktiske ting underveis ble det, som vi setter på lista for å ha klart neste slakting. Alt i alt en veldig fin gjennomføring og Mattilsynet sa også at man får vel ikke en mer stressfri avsluttning enn dette. 

Etter dagen var ferdig kjørte jeg 5 timer(!!) ned til Eurofinns med trikinprøver til analysering. De ble godkjent og alt OK, så nå kan vi kjøre grisene over til slakteren i nabobygda som skjærer og vakumerer for kundene våre. Etterhvert håper vi å få slakteren til å kunne stå hos oss å gjøre det, så slipper vi den turen, men det ser vi på neste år. 

Dette var første del av grisene og vi skal både ha en dag med lam og en dag med gris til til egne kunder. Alle grisene er solgt for i år, men vi har 13 lam igjen, hvis denne type avsluttning er noe du syntes er verdifult, eller du kan sette deg på griselista for neste år allerede :) 

Vi er veldig fornøyd med å være igang og at alt gikk så bra. 

Live

14. mai 2019

Mother of Lambs

25. april 2019

Lamming

20. april 2019

Påske 2019

10. april 2019

Tovede dyr

1. april 2019

Krokus

25. mars 2019

Snøklokker

20. mars 2019

Beste påskebilde???

20. mars 2019

Mine gode hjelpere

17. mars 2019

Håndsydde saueskinnsfeller