Julens rakfisk er sikret etter fisketur på Gyrinosen. Der legges rakfisken ned, og her kommer en liten "how to" fra turen dit.

@

Julens rakfisk er sikret etter fisketur på Gyrinosen. Der legges rakfisken ned, og her kommer en liten "how to" fra turen dit. Har du ikke lest om eller sett bilder fra den fantastiske turen vi hadde, kan du se Lives innlegg om den her!

Skrevet av Linn 

Raking av fisk er en måte å oppbevare/tilberede fisken på når moderne teknologi ikke er et alternativ i prosessen. Fisken blir salta og lagt ned i butt på sommeren, og før juletider er fisken "ferdig modnet". Prosessen er det Olav, far til Ole Gunnar, Knut og Live, som har kål på! I år var Ole Gunnars bror, Knut "rakfisksjef", og tradisjonene følges.

IMG_4918

Selve tradisjonen for rakfisk kan spores tilbake til middelalderen, og prosessen settes igang når fisken sløyes. Når man tilbereder fisken på denne måten, fører det til endret smak, økt holdbarhet, og at maten blir lettere fordøyelig. Det er en ganske langsom prosess.

IMG_4933

Noe av det viktigste man skal tenke på hvis man skal lage rakfisk, er renslighet. Det er viktig å være pinlig renslig og nøyaktig slik at det ikke blomstrer opp uønskede bakterier. Alle redskaper og oppbevaringskar, i tillegg til fisken, må være helt rent.

IMG_5308

IMG_5563

Først må du selvsagt fange fisken, det går også an å kjøpe fisk, men mye av sjarmen kommer av egen fangst. Tradisjonelt sett brukes det ørret fra fjellvann, men du kan også bruke laks, røye, harr og sik.

IMG_4932

Fisken skal renses for involler, gjeller og blodrand, vaskes, saltes og legges lagvis opp i en butt. Deretter blir fisken dekket med saltlake, før den settes til modning.

IMG_4971

Slik ser det ut!

IMG_4974

IMG_4976

IMG_4978

IMG_4981

IMG_4982

Rakfisk har ganske kraftig smak og er uvant for mange. Jeg hadde aldri smakt det før jeg ble sammen med Ole Gunnar, og rakfisk var en selvfølge på bordet. Smaken kan variere med hvilken temperatur fisken er lagret ved og modningsgraden av fisken. Mange liker kanskje ganske sterk rakfisk, men personlig synes jeg en moderat smak er mer en bra nok!

IMG_6685

Rakfisken kan være både smørbar og fast, men skal være frisk i fargen. Tradisjonen med hvordan den serveres, varierer fra bygd til bygd. Du kan faktisk lage overraskende mye godt med rakfisk! Her i bygda spises den ofte med poteter, flatbrød, rømme og løk.

IMG_0473

Noe litt mer fancy jeg laget en gang, var rakfisktapas etter inspirasjon fra boka Hallingtapas. Dette laget jeg i forbindelse med Jaktguiding på Greensåsen. Jeg rullet rakfisken inn i lefser med rømme og løk, og kokte mandelpoteter som jeg delte i to, duppet i rømme og løk med rakfisk på toppen. Dette mildner smaken og ser kjempedelikat ut!

1467354_10153668986390314_815314046_n

Det er neimen ikke bare "gamlekara" som kan spise rakfisk. Vi hadde vårt første rakfisklag i fjor vinter, og mange i den yngre generasjonen syntes det var godt! Den tradisjonelle retten er kanskje litt sterk for den generelle gane, men rakfisktapas slo godt an hos de fleste. Kanskje dette er noe å prøve seg på?

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi