På årets markedsdag på Bygdehuset K4 var det bunadsparade med bygdas vakre drakter i regi av Bunadstua. Her forteller Live om opprinnelsen til draktene.

@

På årets markedsdag på Bygdehuset K4 var det bunadsparade med bygdas vakre drakter i regi av Bunadstua. 25 av bygdas flotte ungdommer stilte opp i sine forskjellige drakter, og det var en fryd å se. Her forteller Live litt om opprinnelsen til draktene og viser variasjonen på bilder.

Skrevet av Live

I bygda vår har vi en svært rik drakttradisjon. Draktskikken i området har utviklet seg over tid, som så mange andre steder er utviklingen påvirket av moten, lokal utforming og smak. Fra omkring 1850 begynte kjolene og byklærne å få innpass, og ved hundreårskiftet var det bare enkelte eldre folk som brukte "fjellklær" eller "stakkeklær". Byklærne ble sett på som "gjevere" (mer stas), og bunaden gikk dessverre mer og mer ut av bruk.

IMG_3760

Det er mye historie og kultur i buader, og dette er viktig å ta vare på før det dør helt ut. I Krødsherad var det en gjeng som etter hvert dannet Bunadsnemda, og de tok tak i bunadene som var så godt som forsvunnet. De dro rundt på gårdene, lette i stabbur og loft og fant hele og stykkevise drakter. Min mommo var med i denne gjengen, og de gjorde en veldig god jobb på 1970-80-tallet. De har i dag en perm med alle draktene fotografert til dokumentasjon for ettertiden.

IMG_3777

Før i tiden var man ikke ofte i byen, så når en kjøpmann dro gjennom bygda, kjøpte man stoffer av han, og derfor ble det til at folk brukte det de fikk kjøpt. Neste runde i bygda hadde kjøpmannen andre stoffer og farger, så det var egentlig nokså tilfeldig hva de endte opp med. I tillegg til denne variasjonen i hva de fikk kjøpt, var det gjerne egne stakkeborder fra de enkelte gårdene.

IMG_3779

Krødsherad har samme draktsområde som Sigdal/Eggedal og Flå. Vi har både høyt og lavt liv på kvinnedraktene og utrolig mange forskjellige mønster på forklær og vester.

IMG_3781

Stakkene er svarte, mørkeblå , noen med broderte og noen med vevde bånd.

IMG_3789

Du kan lese om selve draktene på hjemmesiden til Bunadstua.  Denne vakre junidagen var det samlet 25 varianter av drakten til allmenn beskuelse og glede.

IMG_3792

Alle i paraden hadde med seg en egen beskrivelse av sin drakt, og det ble lest opp slik at alle fikk høre.

IMG_3800

De bunadskledde gikk så en liten parade før alle som ville fotografere, fikk ta de bildene de ønsket. Dette burde bli tradisjon - jeg er sikker på at folk vil komme langveisfra for å se!

IMG_3804

Mannen og datteren til vår lokale sølvsmed på Bergtatt Gull og Sølvsmie var med som modeller, og de hadde utrolig forseggjort sølv som seg hør og bør.

IMG_3807

K4 huset i bakgrunnen. Det og fjorårets markedsdag kan du lese mer om her. 

IMG_3811

Toradergruppa Unotan var også til stede.

IMG_3829

For en flott gjeng!

IMG_3838

Jeg må si jeg synes våre drakter er spesielt flotte!

IMG_3846

Her ser du varianter av den siste stakkeborden som er blitt tatt frem igjen. Kongeborden. Den ble først laget til datteren til Bunadstuas Ragnhild.

IMG_3849

Både store og små er veldig fine i bunad.

IMG_3851

Nydelig.

 IMG_3852

Det er noe ekstra høytidelig over å se sambygdinger i draktene sine.

IMG_3860

Bildene er tatt på brygga ved Olberg Kirke.

IMG_3865

Store og små.

 IMG_3875

Kjekke karer.

IMG_3885

Vakker dame. Dette er arven - arven som lever. Jeg er STOLT over å ha bunad, at hele familien min både har og bruker bunad i alle passende anledninger. Og jeg skal gjøre mitt for å føre skikken videre. Som gardsfruer før meg. Hvis du klikker på denne linken, til Bunadstua sin egen side, kan du lese mer detaljert om draktområdet vårt. Følg dem også på Facebook for vakre bunadsbilder i newsfeeden.

Bunadstua web bunadstua.com 

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi