Et stort hotell i en liten bygd.

@

Hvorfor kan du lese om et stort hotell på gardsfruene sine sider tenker du kanskje?  Vi i gardsfruene bryr oss om bygdenes overlevelse, og som med alt annet ”henger alt sammen". Her på Norefjell betyr turismen mye for bygda. Det nye hotellet vi har fått som praktisk talt tar naturen og kulturen inn i veggene, bidrar til både bygdeutvikling og stabilitet.

Et hotell blir til

La oss starte på begynnelsen. Vi setter oss ned og tar en kaffe med gardsfrua Ida K. Hjertholm Bergan fra nabobygda Eggedal. Hun har vært med fra starten i fortellingen om hvordan Th Kittilsens maleri Soria Moria Slott ble til i fysisk form vinteren 2009.

Ida bor på en gård i Eggedal, øverst i Sigdal, med utrolig utsikt over bygda og Norefjell i ryggen. Som innflytter med hotellbakgrunn driver hun og mannen hans heimgård, og fra 1.desember 2008 har hun jobbet  fulltid på Norefjell også.

Ida ser ut i lufta og tenker tilbake på startfasen. Det var nesten surrealistisk å sitte på et kontor i Drammen og jobbe med et hotell som ikke var ferdig bygget. De hadde tegninger og en forståelse av hva som skulle til, men fra det til å lage logistikk og system som skulle fungere var ikke bare enkelt.

spa norefjell

Få naturen inn!

Noe av det gardsfruene liker best med hotellet er hvor flinke de har vært til å integrere natur og kultur inn i interiøret. Det har ikke gått usett forbi andre heller, de har vunnet den gjeve prisen ”merke for god design”. Det er Marius mønster risset inn i stein, det er dyremotiv på møbler og vegger. Det er naturmaterialer i alt, selv badekarene på rommene er en stor stein.

Hotellet er tross sin størrelse forsøkt bygget ned og inn i naturen.  Spaet som ligger i 7.etasje ligger til og med med terrenget rett utenfor døra. Hele bygget fyres av bioenergi.

Veggene på hele hotellet er mørke og det gir en helt egen ro ved at det er mer fokus på naturen utenfor.

spa norefjell

Resepsjonen med sine 7,5 meter til taket og en 16 meter høy klatrevegg er et relativt unikt skue i høyfjellet.

Dyrene i interiøret er dyr fra Langedrag Naturpark lenger opp i dalen. Det er arbeidsdyr i konferanserommene, ville dyr i resepsjonen og rovdyr i matsalen.

Alle møterommene har lokale navn fra fjellet; Høgevarde, Gamlesetra, Solesetra, Tempelsetra og Noresetra.

kongresshall bøeseter norefjell

Nytt i 2015 er at de skal åpne en stor kongresshall hvor de kan ha store konferansene og lanseringene på Norefjell. Åpningen av den er rett rundt hjørnet og vi får se en skisse av hvordan det skal se ut når alt er ferdig. Det vil trekke til seg nye markeder, og er allerede booket av mange. Her kan man ha både billanseringer og bryllup tenker vi.

kongresshall bøeseter norefjell

Noen vil si at Norefjell hadde sin storhetstid under OL i 1952, og at man ”sto på perrongen da toget gikk ” etter det. Noen vil si at det var vært en jevn utvikling fra den tid til nå. Vår styrke og svakhet i tiden etter OL var nærheten til Oslo. Man skulle tro det kun var en god ting med hovedstaden så nært på, men før det ble ”lørdagsfri” for folk flest, ble det bare dagsturer, fordi det var for kort vei til å overnatte. Dette satte sitt preg på utviklingen av turismen. Uansett hvordan man ser ting vil et hotell som Quality Spa and Resort Norefjell på 1900 senger, 25 000 m2 fordelt på 405 rom og leiligheter bety at store krefter med tiltrekningskraft kom til bygda. De ble kalt ” gærne” de som ville bygge Nordens største Spa Resort her. Men med den unike beliggenheten som Oslos høyfjell bare 1,5 time unna hovedstaden, så var ikke valget så ” gærnt” likevel.

 

Som innbygger i en bygd med turisme kan mange sikkert kjenne seg igjen i at det er kjedelig med lange køer til butikker og i veikryss rundt høytider som jul og påske. Det lett å se seg blind på det, og å ikke se alle de positive tingene turismen bringer med seg. Turismen bidrar til en veldig stor del av økonomien til bygda, penger i kassa til kommunen, som igjen gjør at innbyggerne kan få de velferdstilbudene som finnes. Det bidrar til arbeidsplasser, tilflytting og det bidrar til at andre folk får opp øynene for området vårt. Dette fører igjen til at de legger igjen tid og penger i området til glede for dem selv med alle opplevelsene de får, og til glede for bedriftene som de handler hos, spiser hos og sover hos. I neste ledd vil kanskje noen kjøpe hytte i området og da vil grunneiere tjene penger på tomtesalg, snekkere, elektrikere og rørleggere vil tjene penger på byggingen. Interiørbutikken og malebutikken vil tjene penger på innredning og maling. De som driver vedlikehold, brøyting og takmåking vil kunne drive bedrift og ha sysselsetting. For ikke å nevne de som driver i de direkte involverte servicebedriftene tilknyttet turismen.

Quality Spa Resort Norefjell på Bøeseter har 125 årsverk. Det er ca 70 ansatte i lavsesong og 200 + innleide på vinterstid. De er en del av Choice systemet, med We Care filosofien. De er en stor ressurs å få til bygda vår. Et lite søtt eksempel på samspill med bygda var at de stilte til basseng disponibelt til lån gratis for skolebarn som skulle lære å svømme da vårt eget basseng røk sist vinter.

Vi er glade og stolte over å ha fått Soria Moria på Bøeseter. Vi ønsker lykke til med den nye kongresshallen, og håper den og alle de andre fasilitetene på hotellet blir benyttet hyppig!

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi