Eplet faller ikke langt fra stammen, heter det. Les om Ann Cecilie og barna som plukker epler og lager eplepai. Og få også gode råd om hvordan man lager eplemos.

@

Visste du at eplet ble skapt tre dager før oss menneskene? Epler er i mange av historiene våre. I norrøn mytologi voktet Idun et antall epler som gudene spiste av for å holde seg unge. Og vitenskapsmannen Isaac Newton skal ha utviklet teorien sin om tyngdekraften fordi han så et eple falle fra et tre. Her hos meg er det ikke mange eplene som faller ned, men er det noe jeg har planer om, så er det å anlegge en liten frukthage etter hvert. Men jeg er så heldig å ha slektninger som har, og i år er det mengder på trærne, og slektningene deler så gjerne. Barna og jeg dro derfor på epleslang! eple 012 Et eple er ferdig til plukking når man med en liten vridning løsner det fra fruktgreinen. eple 021 Tidligsorter spises snarest, sene sorter kan oppbevares i månedsvis. De oppbevares gjerne i trekasse, i et fuktig og kjølig rom. 4 grader er ideelt. Vær nøye med å fjerne de råtne eplene etter hvert, ellers smitter de hverandre. De eplene vi har tilgang på, er: Sävstaholm eple 056 Det er den mest dyrkede tidligsort, og den har god herdighet. Eplene er middels store, og de er ovale til eggerunde. Fargene er fra gulgrønn til hvitgul, med kraftig stripete lysrød dekkfarge. Holdbarheten er kort. Modningstida er fra september til oktober. Vi plukket en del nedfallsepler av dette slaget og laget en kjapp og enkel pai, noe ungene synes er utrolig gøy. Så med sine sløve kniver, jobbet de som bare det. eple 037 Smuldreeplepai Cirka 5 middels store epler Litt kanel 1 boks ferdig vaniljekrem 200 g margarin 200 g sukker 200 g mel Skrell og fjern kjernehuset i eplene. Skjær de i biter eller båter, og dekk bunnen på en ildfast form. Hvis ønskelig, dryss over litt kanel. Smør vaniljekremen over. Lag smuldredeigen ved i kna sammen melet, sukkeret og margarinet, dryss dette på toppen. Stekes nederst i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter. eple 051 Haugmann eple 006 Haugmann er den mest hardføre eplesorten vi har. Grunnfargen er grønn/gul til gul med rød dekkfarge på solsiden. Sorten kom i et frøsådd parti småplanter på plassen Haugen, under gården Skinnes i Krødsherad omkring 1850. Aroma (grønn) eple 005 Vintereple, modner i november-februar. Eplene er runde til flatrunde med noe dekkfarge på solsiden i striper/flammer. Summer red eple 008 Treet er sterkt mot vinterskade. Dette er tidligepler som modnes i begynnelsen av september. Brukstid er fra september til begynnelsen av desember. De er store, ovale til eggeformede. Grunnfargen er grønngul, og det er nærmest en heldekkende rød farge. Transparente blanche eple 054 Disse er modne fra midten av august. De er middels store, uten dekkfarge. Grunnfargen er hvit/gul. Holdbarheten er kort. Min mor og jeg pleier å lage eplemos av disse eplene. Det er en tidkrevende jobb, men så utrolig godt det blir. Eplemos Vi skreller eplene, fjerner kjernehus og putter eplene i en bøtte med litt sitronsyre, så de ikke blir brune før de skal i kjelen. eple 064 Vi deler eplene i biter og har dem over i en kjele med litt vann (dekker bunnen) slik at det ikke brenner seg. Så tilsetter vi 0,5 kg sukker per 2 kg frukt. Dette kokes til det er mos, fylles på glass eller i frysebokser. eple 062 eple 057 Så da er det bare å fylle opp fryserene med denne deilige frukten, som kan brukes til så mangt. For sannelig er det ikke vanskelig å gjøre en middag til noe enda bedre hvis man kan friste med tilslørte bondepiker til dessert...   ps. Hvis du bor i området rundt Norefjell, og har mye nedfalsfrukt du gjerne skulle vært kvitt, så tar Live sine HappyPigs gjerne imot dem!

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi