Kan du hjelpe meg å finne riktig nøkkel?

@

Jeg driver å nøster opp i gårds og slektshistorien vår om dagen, spesielt med tanke på denne gamle brudekronen. Som jeg har skrevet om før så var det to brødre Ole og Anders, som bodde på Skinnes Gård og Ringnes Gård her i bygda. For å låne penger av sin bror Anders til et ukjent formål, satte broren Ole på Skinnes krona i pant mot et lån. Lånet ble aldri betalt tilbake og krona som kom fra Skinnes ble det som i dag er kjent som Ringneskronen. Orginalen er på museum i dag, og det er laget en flott kopi som leies ut til bryllup av historielaget i bygda. 

brudekrone

Det var på leiting etter mer fakta om denne krona, hvem som laget den, når, hvem bestilte den etc at jeg snakket med min gamle grandtante på over 90 år. Hun sa at mye av historien til både gården og slekta ble skrevet ned av en kar som hadde brukt en hel sommer på riksarkivet for å finne ut av det. Alle hans notater ligger i det gamle ferdaskrinet i storstua sa ho. Det har aldri jeg sett at har vært åpent tenkte jeg.... Jeg spurte mamma og hun sa hun heller aldri hadde sett det åpent. Pappa sa han husker å ha sett det åpent, men at han ikke har sett nøkkelen eller veit hvor den er. Jeg har leitet og leitet rundt på hele gården, i skuffer og skap, prøvde nøkkel på nøkkel uten hell. Kanskje bestemor la den et veldig lurt sted som hun ikke rakk å fortelle om før hun døde?

gamle nøkler

Det ene knippet etter det andre måtte jeg gi opp. Jeg la det ut på instagram og fikk prøve alle nøkklene til en hyggelig dame i bygda som sparer på gamle nøkler uten hell. Mommo hadde også mange jeg forsøkte, men ingen av dem passet. Så nå prøver jeg lykken her!

Nøkkelen jeg ser etter er ca like stor som den på bildet ( se str iforhold til fyrstikkesken). 

nøkkel

Den er "hul forran" for låsen i kista har en pinne som stikker ut. 

ferdaskrin skinnes

Selve ferdaskrinet er fra 1758 og alle tips til noen som har en nøkkel vi kunne ha forsøkt, hvordan man kan dirke det opp, synsk nok til å se selve nøkkelen eller kunnskap om selve krona er av stor interesse! Har du noen tips? :)

 

Live

14. mai 2019

Mother of Lambs

25. april 2019

Lamming

20. april 2019

Påske 2019

10. april 2019

Tovede dyr

1. april 2019

Krokus

25. mars 2019

Snøklokker

20. mars 2019

Beste påskebilde???

20. mars 2019

Mine gode hjelpere

17. mars 2019

Håndsydde saueskinnsfeller