Bryte ny jord - bokstavelig talt

@

Frem til ca 1951 var det kuer på Skinnes og de hadde selvsagt behov for beite. Når de sluttet med dyr ble mange av beitene gjort om til skog. Når Kristoffer og jeg overtok i 2012, begynte vi å bryte opp igjen et av de gamle beitene for å ha til grisane. Det er en omstending og arbeidskrevende jobb. Først så hugde vi; etter hugstmaskinen kommer lastbæreren og kjører vekk tømmeret. Deretter prøvde vi å samle all kvisten i hauger og brenne det. Kristoffer har i mange år nå gravd opp stubber og de graver han ned i bakken igjen.

Dette er nyhugget og tømmeret kjørt bort 

Vi anser grisene som våre medarbeidere også, fordi de er veldig flinke til å drive med jordarbeid. Planen er å overflate dyrke hele området etter hvert.

Grisene skal egentlig bytte beite nokså ofte (tror det er annethvert år), så det ikke skal sette seg parasitter og sykdommer som smitter fra år til år. Derfor har vi i år hugget en ny ”stripe”  for å dele opp beitet litt. Både for å hindre smitte, men så jobben grisene gjør med å hjelpe til å grave i beitet, skal bli mer effektiv og konsentrert.

Det er veldig interessant å se hvordan grisene jobber, de spiser gress på samme måte som en hest de første månedene de er her, og de siste månedene før slakting så graver de som bare det.

Graver ned stubber 

Kristoffer har mange prosjekter og jobber, men prøver å jobbe litt innimellom i beitet. Vi har det som et langsiktig prosjekt. Det tar ekstremt mye tid og ”betaler seg ikke”, hvert fall ikke før på lang sikt. Men det er veldig moro å se et kulturlandskap ta form igjen.

Jeg har sett på en modell fra Østfold hvor de lar høner, epletrær og grønnsakåkre ha vekselvirkninger av hverandre og det viker svært interessant. Er det noen som har kjennskap til det? Vi tenker i så fall  å ha det antallet høner som blir bærekraftig for området, ved at hønene driter på jorda som gjødsel, og spiser det som er dyrket rundt etter det er høstet. Modellen fra Østfold viser at epletrærne skaper gjemmested for hønene, og at de er supre til å ”renske ” opp i grønnsakåkrene etter dyrking. Vi syntes det viker til å være en veldig spennende symbiose. Så kunne vi hatt høner for egg, og solgt de som ” gammal kylling” når de ikke legger så mye egg lenger!

Viste du forresten at det ikke lønner seg for hønebønder å bruke høna i det hele tatt etter den har produsert egg? De blir brent til lim!! Jeg syntes det er en ekstrem ressurssløsing. Forsvaret satte tema på ”blokka” tidligere og sa at de ville bruke høne mer og det er fantastisk. Hønebøndene selv vil også gjerne finne en løsning, så her burde man kunne finne på noe. Kanskje vi skulle startet en trend med bruk av de ”ugunstige ” delene på dyret? Hva med at alt kjøtt vi spiser omtrent er ”dyrebarn”? Jeg veit at flere og flere kokker er blitt opptatt av dette heldigvis. Vi må ikke bare syntes det er stas med filet men  bli flinkere til å bruke hele dyret, så når et dyr bøter med livet for oss mennesker til å spise så blir hvert fall hele brukt! Og ikke bare spise for eksempel kylling men rett og slett høne, som er ferdig med verpe tiden sin? Slik var de ekstremt flinke til før i tiden….  :) Hvis vi i tillegg passer på at dyrene har det godt når de lever så er vi kommet langt.

Alle kan gjøre sitt, og beviste forbrukere har ekstremt mye makt, det viser seg gang på gang.

Vi øker fra 30 til 50 HappyPigs i år, og de er mer populære enn noen gang. Det syntes jeg er veldig stas, og vi gjør alt vi kan for at de skal ha det best mulig. I år blir maten 100% økologisk også! :) De kommer antagelig på min bursdag, den 8 juli, så det blir litt av en "grisegave" til 30 åringen...

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi