Bærsesongen er på sin peek. Hva er det bærsesongen innebærer for bygdas største bringebærprodusent og for gardsfruene?

@

Bærsesongen er på sin peek. Hva er det bærsesongen innebærer for bygdas største bringebærprodusent og for gardsfruene?

Skrevet av Live

I Norefjellbygda vår Krødsherad, bugner det av jordbær og bringebær. I fjor kunne du lese om jordbærkongen Einar på Glesne. I år besøkte vi Bringebær-Truls på Søndre Bjerkerud. Han kan vi kalle bringebærkongen.

IMG_5740

Søndre Bjerkerud ligger vakkert til ved Krøderfjordens grønne bredd. Truls har cirka 60 mål med bringebær - og det er mye!

IMG_5780

Han har forskjellige sorter, både tidlige og seine. Noen dyrkes i tuneller for å forlenge sesongen med ekstra tidlige bær.

IMG_5819

Sortene bringebær er i endring, og mange bryr seg mer om at bærene er store og fine enn smaken. Truls prøver så godt han kan å kombinere de to faktorene.

IMG_5868

Glade jenter i hekken.

IMG_5895

Det er mye logistikk når sesongen er så intens. Når det i tillegg er så varmt som det har vært i sommer, blir veldig mye bær moden samtidig, det gjelder jo alle slags bær og planter . Dette fører ofte til en overproduksjon i markedet, og prisene dumpes.

IMG_5921

Deilige bringebær!

IMG_5964

Truls klarer selvsagt ikke dette alene, så han har 45 arbeidere som jobber med plukkingen. Mange av dem bor på gården i sesongen.

IMG_6001

Lille Liv og jeg i hekken hvor det er mulig med selvplukk.

IMG_6029

Nydelig utsikt fra tunet hos Truls og kona Inger Merete.

IMG_6039

Truls spøker med at han ikke har de største traktorene. Men så hadde ikke de største traktorene fått plass mellom radene heller, så det er nok slik det må være.

IMG_6047

Han leier mye jord på nabogårdene.

IMG_6058

Full action på jordet. Plukking, veing og så innkjøring på kjøla.

IMG_6065

Truls sier det er viktig å være aktivt med selv for å ha oversikten.

IMG_6071

Kassene på vei inn til kjøla.

IMG_6088

Slik ser det ut inni tunellene. Det blir som et stort drivhus.

IMG_6094

Etablering av nye bringebærhekker.

IMG_6097

Vi reiser fra Truls i julivarmen med tre kasser av sorten "Asker". Det er det vi har heime i hekken også, og jeg synes den uten tvil er den sorten med best smak.

IMG_6122

Vi spiser ikke så mye brød lenger, så i fjor fikk vi ikke spist opp alt syltetøyet jeg lagde. Derfor tenkte jeg at i år fryser jeg ned porsjonspakninger til smoothie, cirka en halv kurv i  hver pose, til to personer (+ baby).

IMG_6127

Bærene klare til å jobbes med.

IMG_6135

Hyggelig å gjøre slike ting sammen, og jeg fikk besøk av en venninne.

IMG_6281

Enkelt og greit , klare til fryseren. I år ble det tre kasser jordbær og tre kasser bringebær i første omgang. Nå begynner vår egen hekk å modnes også, og jeg forventer kanskje 15 kilo derfra også. De første seks kassene bær ble til smoothiepakninger til 150 dager, så da har vi deilige bær til den mørke tida.

voffenjordbær

Den nydlige valpen Frøya var bærassisent for meg. Så søt hun er <3 Vi skrev om hvordan man sylter i fjor - klikk her hvis du ikke fikk med deg den saken.

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi