Anne ble bergtatt av en kjekk kar fra Krødsherad. Her skal vi ta deg med å hilse på den selvstendige næringsdrivende sølvsmeden Anne og forhåpentligvis selv bli Bergtatt av hennes sølvkunst.

@

Anne Wiker Naas er 33 år gammel innflyttet Krylling, som går under kategorien ”kjærlighetstilflytter”. Det er mange andre ord vi også kan bruke om henne, som sprudlende, positiv, tøff og dyktig. Hvordan endte denne Telemarkingen opp i lille Krødsherad med sin egen sølvsmie i en alder av 23 år?

Anne var 13 år da hun fant ut at hun ville bli sølvsmed. Når hun var 15 år sluttet moren hennes i jobben i banken, og begynte å jobbe hos det nå svært kjente merket ”Huldresølv” hos Elise Thiis Evensen i Porsgrunn.  Noen tror derfor at det var morens jobb og svennebrev som var introduksjonen til Sølvsmedyrket, men sannheten er at Anne faktisk holdt sitt svennebrev i hånden et helt år før moren. 

Utdannelsen består av først ett år på ”Tegning form og farge” kan Anne fortelle. Så er det ett år på sølvsmedlinje. ”Alle” vil ta linjen i Oslo og har det som førstevalg, men Anne ville ta sølvsmedlinjen i Setesdal for å virkelig få inn kulturen som følger med dette yrket. Det var filigransarbeider hun ville bli, det vil si å jobbe med søljer etc. Men, skjebnen ville det ikke slik. Da Anne tok studiet var det ikke lærere på filigranlinjene, og hun måtte bytte til gullarbeider. Det var heller ikke mulig å få læring jobb, så hun måtte ta de to årene som skulle vært lære, som en ettårig skole i Oslo.  Når hun i år 2000, 19 år gammel var ferdig utdannet, ble hun lokket til Krødsherad av den kjekke kryllingen Ola Petter, som hun hadde møtt da familien var på ferie på Norefjell.

Arbeidsmarkedet for gullsmeder er ikke bare enkelt. Til dags dato utdannes flere gullsmeder enn det er jobb til, derfor ender mange som butikkmedarbeider, som ekspeditører. Det gjaldt for Anne også, så hun jobbet noen år hos en gullsmed i Hønefoss, 40 minutter unna bygda. Hun gikk fra ekspedering til å jobbe med reparasjoner, og ser tilbake på tiden i Hønefoss som ekstremt lærerik, både med salg og kundebehandling, butikkdrift og reparasjoner.

Anne ville noe mer. Hun ville jobbe som den kunstneren hun hadde drømt om under studiene. Skulle hun tørre å starte for seg selv? ”Hvis andre klarer det ,så klarer vel jeg” sier Anne. Så tok hun skrittet, som 23 åring var hun selvstendig næringsdrivende med butikk i Noresund sentrum. Etablererveiledningen i Kommunen som hjalp til med alt rundt å starte bedrift hun ikke kunne, sier hun at var uvurderlig. Støtten i kommunen var veldig god, både av folk og bedrifter rundt.

Hun har flyttet litt rundt i forskjellige lokaler, og har hatt mange oppturer og noen nedturer på veien. Nå holder hun til i skreddersydde lokaler i et nyrestaurert hus i kommunen, K4, rett ved Olberg Kirke. Her har hun både verksted og butikk og det er virkelig en fryd å gå rundt og se.

Men, hva har hun i denne butikken da? Og hva lager hun ettersom hun ikke fikk tatt filigranrettingen hun ønsket? Jo, her kan vi love deg at det er mye forskjellig spennende!

Stakkesølv er stigende populært forstår vi. Anne lager ikke bolsøljer og slangesøljer, men inspirert av det gamle så designer hun egne kunstverk. Det er jo slik det var før sier hun, alle ville sette sitt eget preg på ting. Man vil bli anerkjent i ettertiden for sitt unike utrykk, men hun er veldig opptatt av å holde på det tradisjonelle i tillegg. I smykkene hennes finner man mange glinsende steiner. Mange tror at det er noe ”nymotens greier”, men det var slik de gjorde det før. Jo mer det kunne skinne jo bedre var det. Alt som viste at man var velstående var det etterspørsel på!

I produksjonen har hun over 100 forskjellige modeller, og som alle barn, så har de selvsagt navn. Hun er veldig inspirert av eventyr. Tv, serier og hva folk tilfeldigvis sier finner hun også mye inspirasjon i. Ideene kommer ramlende ned på de mest utenkelige tider. Anne har alltid vært inspirert av urbefolkninger i verden. Ikke minst vår egen, og satte sammen sin egen bunad til konfirmasjonen sin. Hun elsker bladet ”Sølvpilen” og ”heavy metal”. En annerledes kombinasjon - litt av en dame, denne Anne.

Inspirert av indianerverden har hun nå laget smykket ”Drømmefanger” og ”Moder Jord”, som er populære i den stigende graden av spiritualitet i Norge. Drømmefangeren har formen til en 8 blads rose i midten, den mest kjente formen i norsk (og mange andre kulturer) sin formhistorie. Akkurat Anne sin drømmefanger kan du bestemme farge på steinene selv og den er vendbar  så du kan bruke den på begge sider.

Det er en ting Anne syntes er viktig. At man skal kunne bruke smykkene hvordan man vil. Mange av nålene kan også være anheng, og flere ting kan brukes på forskjellige sider. Kunden får også bestemme fargen på steinene selv, det skal passe til den enkelte.

Gardsfruene har lagt merke til at det er mange i bygda som smykkes av Annes kunst. Det er ikke uvanlig at det er smykker fra Anne på gavebordene til både bursdager, barnedåp, konfirmasjon og bryllup. Jeg spurte Anne om hun kunne tenke seg å lage en brudekrone til meg, når Kristoffer og jeg skulle gifte oss i 2011, og her ser dere modellen hun lagde. Utrolig fin. Hadde jeg ikke blitt overasket av en venninne som laget en perlekrone til meg hadde vi nok fortsatt på planen vår. Anne har veldig lyst å lage en brudekrone som kan leies ut i Bryllupsbygda, og det hadde vært veldig gøy om hun fikk til. Designet ”Hanne Høne” har blitt et veldig populært smykke.

Prinsessehuldra er også veldig flott.

Hun selger mye i butikken sin, men også på nettet. Før hadde hun sin egen kolleksjon i mange butikker, fra Kirkenes til Mandal. Prisnivået i Norge er som kjent svært høyt, og det er ekstremt tøft å klare seg med fullstendig norskproduksjon. Anne ser littoppgitt ut i butikklokalet sitt, kronet med en stor lysekrone. Hun sier litt spøkefult at hun lurer på om andre produkter kun lages i Kina, siden de kan holde så lave priser? Marginen var så liten og administrasjonen var så stor, så Anne valgte å trekke hele kolleksjonen fra andres butikker, og satset på butikken i Krødsherad og nettbutikk. Hun er villig til å ofre alt for å drive med det hun elsker – alt bortsett fra familien, smiler hun. Det er ikke rikdom og status som er drivkraften, det er skapergleden og muligheten til å jobbe med det hun elsker.

Hun har oppe alle dager bortsett fra onsdag og søndag. Det er viktig å være tilgjengelig for kundene. Det er også viktig å få folk til å forså at det er en helt vanlig person som står bak alt dette. Anne deler og byr på seg selv, og sier at en av de viktigste kanalene ut er facebook . Hun deler nye design av smykker underveis, og sier at en kommentar som ”Så mye fint du har” betyr veldig mye for henne, ofte mer enn avsenderen forstår. Det hjelper henne  å holde gløden i hverdagen.

Lokale bedrifter og lokal verdiskaping er noe vi alle kan hjelpe lokalsamfunnet vårt med og derfor passet det jo perfekt å la dere møte akkurat Anne i dag. Å skape arbeidsplasser og å holde på tradisjonsyrker er utrolig verdifullt. I disse tider skal vi straks skal inn i julehandel og VG kan fortelle oss at nordmenn forventes å bruke over 30 milliarder på julegavehandel. I tillegg har du kanskje sett at mange deler et bilde som handler om lokalhandling på facebook? Hvorfor er det viktig å handle lokalt? Ved å handle lokalt legger du igjen penger i lokalsamfunnet ditt som gjør at de bedriftene som er der lettere kan overleve. Handler man bare på nettet og på store kjøpesenteret er det bare de som vil kunne overleve.

sølvsmed

Gardsfruenes oppfordring er å se i lokalsamfunnet ditt; gi en klapp på skuldra og noen gode ord til bedrifter du syntes gjør en god jobb. Kjøp noen av julegavene dine hos dem. Anbefal vennene dine å gjøre det samme. Det er et godt bidrag hver og en av oss kan gjøre for de tingene rundt oss vi verdsetter.

Og hvis du vil se mer av Annes saker så kan du sjekke Bergtatt gull og sølv AS på nettbutikken hennes, eller facebooksiden.

BLI BERGTATT - LIVET ER ET EVENTYR..

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi