Har du hørt om superdrikken Bjørkesaft? Det er det som gir energi til hele bjørka så den kan bli stor og flott - og hvis du spør Bjørka fint, så kanskje hun deler med deg! :)
Det er vårdag i skogen og om ikke lenge spretter skuddene på trærne, om det ikke allerede har gjort der du bor. Mamma har forsøkt en ting i år, som det er lenge siden vi gjorde - å tappe bjørkesaft fra bjørketrær. Det er en "superdrink" som er som "bensin på bjørka sitt bål" , for å klare å skape blader. Veldig mange tapper og drikker denne og den er ekstremt næringsrik.
Noen sier den er den beste beste forebyggende medisinen for bjørkepollenallergi, andre mener den gjør dem ekstremt vitale og sterke.
Vi var på tur i blåveisksogen på søndag, og stakk innom Mamma som i flere dager hadde sendt snaps på telefonen med safta.
Liv leiker med pinnedyr
Her er mamma sin "tappestasjon". Hun lagde et lite borrehull inn i Bjørka, og stakk inn denne slangen. Så borret hun et hull i korken på flaska og så fylles den opp av seg selv.
Nærbilde av hullet. Det er lurt å spare på " proppen" så du kan tette igjen når du ikke tapper mer. Det finnes mange patenter på dette på youtube av diverse slag også.
Når telen i bakken slipper og det er over 8 grader C ute så begynner sevjen å gå igjennom treet. Før bladene blir for store og trenger sevjen selv, kan man snike til seg brodelig porsjon :) Hvis trærne har kommet for lang der du bor, kan du prøve å komme deg høyere opp i høyedragene, der kommer våren seinere ..
Sevjen, safta eller vannet om du vil smaker søtlig fordi bjørka inneholder xylitol. Den beste tida for å ta sevje til bjørkesaft, er nå rett før bladene spretter. Bjørkesaften er blank og smaker nesten som vann, og den har en svak søtsmak. Min 80år gamle grandtante sa at de brukte det som søtningsmiddel under krigen.
Sevjen inneholder ca 98,5 % vann, 1-1,5 % sukker (xylose, 8 forskjellige arter sukker), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og antioksidanter.
Ikke noe ekstra "bøss" kommer oppi med denne patenten. Noen setter en åpen bøtte, men insektene vil jo også ha søt god nektar, så da kan det hende du må stile ut dem først :)
Tatttaaa! Smaker som litt søtt vann, og mange bruker det både som vann i kaffe og te, og nå er det bli populært å bruke det til øl også! I noen land selges det i butikker! Jeg har ikke sett det i Norge, men jeg har ikke sett etter heller så det kan jo hende det er. Eller så kan det være et businesstips for noen? :) Naturens eget supervann! I Japan og Korea kalles faktisk bjørkesaft for gudenes drikk.
Har du smak det før, eller fikk du lyst å prøve?
Det siste bildet kom på snap fra mamma i morres! Og ja, vi har fortsatt dager med snø :)