HappyPigsa koser seg ute

@

Vi har vanligvis fått HappyPigsa våre på våren og hatt de til høsten, men nå er tanken å gå over til helårlig drift med egne purker. Siden vi skal bygge slakteri på gården i år, får ikke purkene eget hus her helt enda. Men vi har ordnet en veldig fin mellomting - å samarbeide med en økologisk gård i bygda! Sansegården Olavsbråten har purker og vi har gjort en avtale om at deres purker føder våre HappyPigs i år. Da er våre griser født og oppvokst i bygda her, og tar seg bare en sveiv hit når beitesesongen begynner. Så skal de bli avlived her heime på gården og får da et stressfritt og deilig liv. Det føles veldig bra. Her skal du få se på åssen grisene har hatt det i vinter, og ikke minst se på de små nyfødte Happyene, som allerede begynner å bli store.

 

gris i snø

utegris freerangepig snow

gris snø ute

grisunger ute

Nyfødte små Happyer.

grisunger

En pupp til hver ;) 

freeranlge pigs

is som glir på isen

Jeg lo godt når jeg så dette bildet!! Her er de på rømmen, og skjønte nok ikke helt at snøen var blitt is, så de datt så lange de var! haha, huffamei, det ser jo komisk ut, heldigvis skadet de seg ikke  ;)

Live

Kommentarer

Jammen kan det bli vår i år også...

@

Selv om det enda er mye snø igjen i terrenget så kan vi ane våren i emning på gården nå. Lammene som popper er et tydelige tegn, hestene som røyter, fuglene som kvittrer, og vårblomstene som sprenger seg plass gjennom snøen. Her er en liten snø-vår status fra farmen. 

gård

Nå ser man hele muren på drivhuset! Det er mer enn for noen uker siden, når hele var dekket av snø.

Snøen er tydlig kornete og vårlig.

Vi kan tilogmed se bakken flere steder og veien ned til gården er helt bar nå.

Snøklokke som tvinger seg ut av snøen.

krokus

Krokus

klatre i trær

Relativt mye snø rundt tuntreeet enda. Stor stas for Liv som klatrer rett opp i " det høye". 

drivhus

Det vokser som bare det i drivhuset.

lam sauer lamming

Pr nå har vi fått 57 lam!!!! Ser ut som en dyrebarnehage bak hos sauene med de små kule lammene som spretter rundt omkring. 

barn lam

barn ponni

Hestene røyter veldig

barn står på hest

Liv tror hun er pippi... og Ponninn tåler det meste :)

Nå smelter det i høy fart og det er spådd flom hvis det fortsetter i denne farten. Plussgrader på natta og sol på dagen gjør at det reiser i en fei. Og jeg velger å tro på primstaven den 14.april som sa at været den dagen ble gjeldene for hele sommeren. Da blir det isåfall en SUPERSOMMER! :D

Live

Kommentarer

"Praktisk Informasjon" på TV Norge

@

"Hei Live, det er Jon. Kunne du tenkt deg å ta deg en tur til by´n for å snakke litt om gårdsdrift i 2018 hos meg." Joda, jeg kunne jo det. 

Jon Almaas som de fleste kjenner fra "Nytt på Nytt" på NRK har laget sitt eget program på TV Norge som heter "Praktisk Informasjon" og sendes på tirsdager. Jeg sveiva inn til byen for å være med på "Live opptak", som vil si at de filmer programmet som om det var direkte, med publikum i salen etc, men det sendes ikke før tirsdag 24.april. 

Jeg skulle fortelle litt om hvordan det var å være bonde i 2018 og en hyggelig kar fra landbruksdepartementet skulle fortelle litt om hvordan subsidier fungerer. Vi hadde vært i studio mange timer før selve opptaket, og jeg er redd jeg ble såpass avslappet at jeg var" veldig megselv" innen kameraene var på... ja ja ja, blir spennende å se på tirsdag! ;)

Moro var det lell. 

PS- sjekk skoene #farmgirl

sko med diamanter

 

Live

Kommentarer

Lam i farta

@

Lam er bare SÅÅÅ søte. Siden 1.april har det kommet lam nesten hver dag, og nesten alle har det gått bra med. 

lam

Vi har 53 søyer og 2 bukker i flokken nå fordelt på 18 pelssau og resten gamelnorsk spæl. Noen av dem er fjorårslam så de har vi ventet med å parre, eller så skal i utgangspunktet de fleste få lam iløpet av de neste ukene. Spælbukken vår Alfred begynte moroa så termindatoen ble FRA 1.april og det stemte på en prikk med 5 mnd og 5 dager som de går drektig. Nr Triple O one og Triple O two er allerede store :) Pelssaubukken Janus bør få sine første fra 14 april. 

Søyene lammer nesten alltid uten problemer alene ute, og vi går hele tiden å sjekker om alt står bra til. Vi tar med de nyfødte lammene og mor inn i en egen liten innhegning inne etter fødsel så de får litt tid sammen alene for å knytte bånd og die. Etter 3-4 dager slipper vi de ut til resten av flokken. Hver søye får mellom 1-3 lam, men stort sett er det to. 

sauer

sauer

Vi har til nå fått 32 lam, hvorav et har vært dødfødt. De er så vitale og søte, leiker og spretter rundt :) 

Men i går ante vi urå med ei søye, og ringte dyrlegen. Det endte med at vi måtte dra ut lammene før termin, så de kom ut sååå små. Kristoffer var ute og gav de nye varmeflasker og melk med sprøyte i munnen flere ganger i natt. De har fått litt melk av moren som vi har melket av henne, men hun har ikke orket å reise seg. Vi har litt råmelk fra ku i fryseren som vi har tatt opp og gitt på flaske og så langt ser det ut til at både mor og barn klarer seg <3 

Live

Kommentarer

For en vinter!

@

Endelig en skikkelig vinter! Bygda har vært reine winter wonderland siden før jul og snøen faller stadig. Bortsett fra at Kristoffer må brøyte mye og at dyra omtrent går over gjerdene, så syntes jeg det er helt topp! :D Her er en liten snøhilsen herfra - enjoy!Nedre skinnes gård norefjell krødsherad

Gården i soloppgang.

utsikt jorder

Soloppgang over jordene. 

norefjell krødsherad vinter

Norefjell i vinterdrakt.

snø

Masse snø på trærne.

norefjell leppejuv vinter

Leppejuv.

pulk langrenn norefjell

Min turkamerat.

langrenn jorder krødsherad

Like flotte løyper på jordene som oppå fjellet.

norefjell krøderen krødsherad vinter

Fjorden mot gården og fjellet.

Sjekk de gjerdene her da! Nedsnødd-...

 

Vi skal til å lage borg på tunet... med graver :)

Blir ikke vår her med det første :)

drivhus orangeri vinter

Vi har spadd frem døra til drivhuset så snart må vi igang med såing.

Hvordan er det med snø hos deg?

Live

Kommentarer