Store mengder enkel god mat

@

Har du hørt utrykket " for dummies" i denne formen før? Jeg veit ikke hvor vanlig den er i Norge, men i USA har de masse bøker som heter " bla bla bla - for dummies" og det betyr bare at det er sagt på en måte som alle kan forstå det. 

Tradisjonsmat for dummies, er derfor bare en veldig enkel måte både si OG lage en rett på. ;) Klarer du å steike grandis, så klarer du å lage dette :)

Når vi har det travelt og må ha god, næring- og smaksrik mat i mengder uten å bruke mye tid på matlaging, så har dette blitt en favoritt. Du kan tilpasse etter hva du har tilgjengelig, men den enkleste " idiot proof" varianten er denne: 

Gå på butikken og kjøp deg en pakke som heter røkt svineknoke, 2 pk frossen lapskausblanding og 1 pk frossne grønnsaker. 

Gå hjem og sett på en stor kjele med vann ( 2-3 liter) og legg oppi svineknoken. La det koke i 3-4 timer på lav varme mens du finner på noe annet. 

Så tar du ut svineknoken og lar den bli kald nok til at du klare å ta i den, og da skjærer du bort det som helt tydelig er fett ( trust me, du skjønner hva du vil fjerne) og bein. Det kjøttet som er der, skjærer du i passe biter, og legger tilbake i den krafta som vannet du kokte det i nå er blitt. Så klipper du opp de tre posene frossne saker og gir alt et kjapt oppkok. Smak om du liker det, og om du syntes du burde ha i litt ekstra krydder, men den røkte knoken gir veldig mye smak. Voila! Server til hvem du vil, smaker nydelig! 

kjøttsuppe

Prøv nå i høstferien foreksempel? Lag det en dag, og den kjelen har du til flere middager og lunsjer. Smaker bedre etter å ha stått litt også. Legg til litt ekstra kjøtt fra for eks pølsene du hadde med for å grille, og ikke spiste opp alle, eller rester fra svinesteika fra igår. Liv er så fasinert av makaroniskruer at jeg ofte koker noen av dem i tillegg og putter oppi. Diverse gryn gjør den også mer fyldig. Du kan også blande en stor skje potetmel med ca 1 dl vann og riste det i en sånn ristekopp og la det koke sammen med resten, så blir det litt tjukkere i konsistensen.

Har du ferske grønnsaker, og HappyPig knoke er selvsagt det en DeLux verson av denne :) 

tradisjonsmat

Prøv da vel, og se hva du tror? ;)

Enjoy!

Live

Kommentarer

Veldig sein innhøsting

@

I år har virkelig vært et merkelig landbruksår. Vi fikk ikke sådd før 1 JUNI og tresker først NÅ i slutten av september. Det ser utrolig nok ut som det har gått nokså bra, og vi er veldig glade det var havre vi har, som tåler det bedre enn andre. 

Nå kjører vi mellom regnværsdagene og setter ekstra pris på at vi har god kapasitet på korntørking på gården. Det er 25% fuktighet i kornet, så vi må tørke det på tørkene her ned til 15% for å få god pris. 

Åkeren ser jo nokså bra ut til å være 2 års økologisk karens. Det grønne du ser innimellom er underkultur, som er en viktig faktor i økologien på gården. 

tresker

tresking

Kristoffer tømmer treskeren sin tank i hengeren på traktoren. Så kjører vi traktoren og tømmer i tippesjakta på låven eller i plantørka i verkstedet. 

Kornet blir fraktet opp i disse rørene og fordelt i bingene i 2 etasje på låven og det er en lags netting med små små hull i bunn av bingene, så luft kommer inn, men ikke korn ut. 

Kan dere gjette hva dette siste bildet er? Jepp, Halvor sin sokk som HELE tiden faller av alle steder... hehe.. utrolig nok finner jeg de som regel igjen... ;) 

Live

Kommentarer

På tide å sette seg på GRISELISTA 2017

@

Det er snart tid for griseslakting, og vi har mange Happyer uten eier enda, så NUH er tiden for å sette seg på "griselista 2017 " :) Send meg en mail på live@skinnes.com og legg inn en bindene bestilling. Henting er her på gården helgen 19- 22 OKTOBER. 

Som før er den mest populære varianten " HappyPig Standard fryserklar" og den trenger man ingen skills for å kjøpe, alt er pakket og klart og kan gå rett i fryseren med kotletter, kjøttdeig, rutet ribbe, farsedeig, indrefileet etc. "Grov Happy" er en halv gris delt i grove deler, så du da skjærer og pakker selv. Pris på Happy Fryserklar er 115 kr kiloen og Grov 85 kr kiloen. En halv gris veier ca 45-55 kilo. Du får med både inmat og kraftbein, hode og labber, men kan velge å ikke ta det med :)

happypig

Siden det rundreisende slakteriet Mobilslakt vi pleide å bruke er lagt ned, så har vi besluttet å BYGGE EGET enkelt slakteri til avliving her på gården som skal stå klart neste høst. Vi skal skjære og pakke alt på slakteriet i nabobygda fortsatt. I år leier vi egen slaktebil og egne binger og avdelinger på slakteriet, så grisene skal få den beste avsluttningen tross alt.

happy pig skinnes gardsfruene

Grisene har gjort en stor jobb i å bryte ny jord i beitet sitt siden de kom.

Sjekk denne siden for detaljer og bestil din HappyPig med en gang! :D

Film om Happyene sitt liv ( fra i fjor)

utegris økologisk gardsfruene skinnes

Capitan ser på Happyene som koser seg i halmen utenfor halmhuset sitt.

gris skinnes økologisk utegris

Grisene har vært en stor turistattraksjon i år, vi ser nesten daglig noen som står å ser på dem. Her får en venninnes datter på 8 mnd lov å prøve en liten ridetur.

Live

Kommentarer

Kan matjorden i seg selv redde klimakrisen?

@

 

I fjor gikk vi hardt ut med hårete mål om å bli best i verden på klima/miljø dyrevelferd og sosiale medier.

Jeg føler det er på tide å fortelle dere om en viktig nøkkel på jordbrukssiden ang det med klima.

Tyske forskere har kommet med en løsning som gjør at jorda kan binde opptil halvparten av all Co2 som er sluppet ut siden den industrielle revolusjon startet!!!! Det er intet mindre enn helt fantastisk. I tillegg, når man bruker denne metoden, lager man et helt unikt liv i jorda ,som gjør at man ikke er avhengig på samme måte av kunstgjødsel og sprøytemiddel, og man får mat med ekte næringsinnhold. Sistnevnte som ansees og være et av hovedproblemene i kostholdet i for eksempel USA.

 

Den magiske formelen heter Biodynamisk dyrking og vi er i gang! Kristoffer har vært på kurs med de tyske folkene som har lært han prinsippene, og det han driver med nå er å implementere det på våre jorder. Hørtes ikke det spennende ut!? Det er det virkelig!

 

For å forklare tankene og prinsippene bak -  plantene lagrer CO2 i plantematerialet sitt. Noe høster vi til menneskemat og lager til dyrefor, men mye blir igjen på jordet. Når man har høstet avlingen som man kan bruke som for eller menneskemat, blir jordene vanligvis liggende åpne, uten grønt plantedekke frem til neste dyrkesesong.  Men i den biodynamiske dyrkingen lar man jordene være dekket av grønne planter hele året i størst mulig grad. Gjør man dette holder man mikrolivet i jorda i gang og man får økt potensialet i jorda.

 

Med minst mulig bruk av bar jord og med bruk av underkultur i kornåkeren med en divers frøblanding så holder man grønne planter som står under kornplanta når treskinga er gjort.

Når man skal gjøre klart til å så til ny høstbar avling så kuttes (med beitepusser) det grønne plantedekke og blandes med litt jord. Da påføres det et ferment (en melkesyrebakteriekultur) som gjør nedbrytingen av plantematerialet ikke råtner men karbonet lagres i jorda(altså en styrt nedbryting). Da er karbonet fra underkulturen lagret i jordsmonnet sammen med plantetilgjengelige næringsstoff og man får i tillegg en veldig god gjødselvirkning.

 

 Da slipper man også å tilføre så mye gjødsel utenfra gården som også er bra for miljøet. Jordlivet vokser og man får bundet karbon som har en stabil struktur lagret i jordsmonnet. Metoden er pløyefri og noe som virker positivt for jorda, fordi man ikke snur de jordlevende organismene på hodet hvert år (og veldig mange av de dør) det sparer også dieselforbruk.

Det er et kinderegg, man får økt binding av co2 fra atmosfæren, man får økte avlinger, og man får mer næringsriktig mat og er i tillegg kostnadseffektiv.

 

I Tyskland er det flere gårdbrukere som får det til og kan vise til gode resultater, utfordringen blir å få dette til i Norge med kortere vekstsesong og med mindre vindu for å drive på jordene.

Vi begynner med dette nå, i tillegg til å ha lagt til om økologisk drift. Dette gjør seg ikke selv som så mye i jordbruket men selv om veien til målet ikke er rett fram og kjempeenkel så er effekten av biodynamisk dyrkning så stor for menneskene på jorden at dette skal vi legge mye energi i for å få til. Følg oss framover å se om vi klarer målene våre. Jordprøvene viser at potensialet er stort i å øke moldinnholdet i matjorda, vi har en prosent mold i jorda idag. Mold er et mål som sier blant annet noe om hvor stor innbindingen av co2 er, og vi har en målsetning om å komme over fem prosent. I følge forskerne så kan man lagre 32 tonn co2 per dekar jord, det er like mye co2 omtrent som man slipper ut ved å brenne 12 000liter diesel! Det vil sammen med for eksempel biokull gjøre store besparelser for samfunnet og jorda forøvrig. Det vil gi en stor klimaeffekt i positiv retning og vi legger oss nå i selen for å få dette til!

 

Live

Kommentarer

Åssen klarer alenemødre seg?

@

Altså, i fare for å tråkke den ene og andre på tærne her - all respekt for alenemødre og de som liker jakt - WHOLY SMOKES, nå er jeg sliten!!! Kristoffer er stort sett en fantastisk bra mann med mange gode egenskaper - men vett til å innse at årets  reinsjakt kanskje ble litt heavy - det har han ikke! Mens han har vært en uke på Hardangervidda med bror og far (uten tlf signal) har jeg vært alenemor med en baby på akkurat 3 mnd, en trassig 3,5 åring, 95 griser, 60 sau, 2 hester og de andre dyra forrige uke. La oss bare kort oppsummert si at det var kolikk på minstemann, sjukdom på 3åringen, sauer på rømmen, ponni som rømte, en krepseBÅT jeg måtte langt utti vannet etter å hente pga høyvann, og litt diverse annet.... 

Mot slutten av uka når søvnivået om natta var så godt som ikke eksisterende, og en veninne på besøk som hjalp meg, ba om å legge seg kl 19 for hun var helt huggærn av all lyden med gråt... ja da veltet bensinkanna og lakk bak i Landcruiseren som vi trengte til å fore sauene med 6-hjulingen og en nyansatt på kiwi blandet varene våre sammen med en annen og vi sto der med en baby på randen av hylgrin, og en treåring som ville ha alt av godteri i butikken... jada neida sååå.. ha ha Herregud...

Jeg har sååå respekt for alenemødre! Åssen KLARER de det når ting blir tøft da? Trudde jeg hadde nokså god kapasitet jeg, men føles ikke sånn nå...  hehe. Og  - dette er jo mini ilands problem i den store sammenheng, men føles alikevel veldig ekte og reelt som en liten krise når det står på... utrolig hvor mye man kan gjøre med en baby i bæresele og å lokke en treåring til med lovnad om godteri... topp pedagogikk når det røyner på med andre ord. jada. 

eplekake

Bestikkelsesmuffins til Liv. Hadde ikke godteri, bakte den kjempelette " Apfelstrudel a ala Live" s  174 i boka mi, i muffinsform. Nydelig. Så åt jeg resten av dem selv når Liv sov. 

Så, når han kommer igjen da, EN UKE etter han dro, må han selvsagt SÅ høstrug på jordet, mellom regnbygene, og det kan ikke vente. SØØØVN SØØØVN, hvor er du. I går kjørte han til halv 2 på natta. 

Sorry denne lille klageseansen, i natt sov jeg hvertfall nok til å orke å åpne mac´en i dag... :)

Ja, og dyra var på andre siden av vidda. Så de fikk ikke noe rein. Men masse fisk heldigvis. 

For all del, dere kjenner jo meg, jeg er all for tradisjon, naturforvalting etc - men LITT tilpassing til livsituasjonen BURDE jo også være mulig. Noen som kjenner seg igjen? BABY er unntakstilstand. 

Geeezzzes-. 

Jeg klagde min nød til mommo og hun kom å hjalp meg et døgn, og det var veldig koselig. Jeg har også innført min egen "jaktuke" som kompensasjon for når jeg blir forlatt, sånn som når vi dro til dette fantastiske stedet i Østerike jeg skrev om.

Quote fra meg selv i 2014 -  For la oss være ærlige – enn hvor mye forvaltning, godt kjøtt og lykkelige menn man får av jakt, så er det en uforløst kvinnekvote her. 

TRUE! 

Blir nok ikke med det første da, siden Halvor bare akkurat er 3 mnd. 

bestselger bok Gardsliv

Beste lyspunktet i forrige uke var å se dette da, boka mi som bestselger!! YEEIH! Og flere fra hele Norge har tatt kontakt og sagt at de elsker den! Det gleder en utslitt stakkar <3  

I rettferdighetens navn så var vår polske arbeider også på gården og hadde ansvar for foring av dyrene og hjalp meg når de stakk av. MEN LELL!!!! ;) 

Live

Kommentarer

Instagram @gardsfruene