Håndsydde trykkede feller

@

Da er jeg klar til å dele bilder av årets saueskinnsfeller til salgs fra egne sauer! Dere som har fulgt bloggen en stund, veit at jeg er glad i å sy i skinn, og sydde min første fell i 2009, med Mommo som læremester. Begge barna våre ELSKER sine feller og sover ikke i noe annet. Fellene er sydd for hånd og trykket med gamle ursymboler for beskyttelse, kjærlighet, fruktbarhet m.m. De kan brukes til teppe i sofaen, sengeteppe, stolfell, babyfell eller til hva du vil egentlig. De aller fleste skinnene er av gamelnorsk spælsau, og et par er av pelssau. Jeg har lagt ut alle nå (bortsett fra to jeg har igjen å trykke på) gårdens nettside, se i menyen til venstre for å se de forskjellige fellene og priser. 

Håper du liker dem og kanskje kunne tenkt deg en selv? :)

Saueskinnsfell

Her er kanskje den aller flotteste, en 4 skinns brun fell med gulltrykk! 

saueskinnsfell søm håndsøm ursymboler

Babyfell/stolfell med gulltrykk

saueskinnsfell søm håndsøm ursymboler

De som er ment til baby har håndlagde knapper av elgehorn. Prettyyy cool huh? :)

saueskinnsfell

symbol merke bumerke våpenskiold

Gårdens symbol trykket på skinn! Alle får et hjørne ell lignende med dette på :)

Å sy tar TID!! Skinn er tungt å sy i og en babyfell trenger ca 15-20 timer og en stor firefells fortvekk 35 timer +! Når skinne i utgangspunktet har en utsalgspris hos de fleste andre på mellom 1500- 2000kr uten noe trykk eller noe så er det klart det blir kostbare produkter enn hvor lav timepris man regner seg. Men det er jo en ting man har hele livet og en flott ting i heimen :) 

trykking av saueskinnsfell

Trykking. Symbolene får forsiktig plass på skinnene. 

saueskinn med trykk i gave

Se bare hvor flott et vanlig skinn blir med trykk? Sjekk nettsiden for å se hva vi har til salg - og vi kan sende i posten :)

Live

Kommentarer

ENDELIG fikk vi åpnet ferdaskrinet!

@

Æææ!! Skrinet er åpent!!! :D Sååå moro!!

Tusen takk til alle som har sendt nøkler og alle tips om hvordan vi kunne få åpnet det. Alt er prøvd og det viste seg å være en ekstremt komplisert lås som satt helt fast, og etter å ha testet nøkler, dirking, låsesmed og ringt flere synske for å finne den orginale nøkkelen, så endte vi med å bryte opp to planker under og fjerne låsekassa midlertidig! Dette skrinet var laget av en utrolig dyktig smed som hadde planlagt for å ikke kunne dirke den opp uten orginalnøkkelen! Godt jobbet i 1758. Plankene ble satt rett på igjen, og det ble gjort av noen proffe, så skrinet er ikke skadet.

Det var stor stas å endelig skulle få se og det har vært mye gjetting, spesielt fra Liv på 4 år om det var gull oppi der. Det var gull, tilogmed det som så ut som ekte gullklumper, som KAN ha blitt sniki oppi rett før hun fikk se. Det overlater vi til seeren å dømme. 

ferdaskrin

Alle sammen superspent på å se hva som er oppi skrinet som ikke har vært åpent i hele min levetid. 

"GULL!! " roper Liv entusiastisk

Segl til brev.

ferdaskrin

"Gullklumpene" er nok av nokså ny dato, og ikke ekte gull. ;) Det var for å gjøre det moro for Liv. Stempelet du ser er til å trykke på saueskinnsfeller! Gleder meg sååå til å bruke det!

gamle dokumenter

Tre plastposer med dokumenter var det mest spennende. Gårdsdokumenter av diverse slag, alt fra salgskontrakter, til rettsaksdokumenter for diverse tvistesaker, og slektshistorie hvor vår linje spores med navn og alt til 1614. 

gamle dokumenter

Kjempemoro for oss, og da har vi jammen ny logo til gården! Eller, gamel ny? Krona på toppen er en stilisert verson av den som heter Ringneskrona, som var i Skinneseie i mange mange år, før en bror på Skinnes satte den i pant for penger til bruk på noe ukjent til sin bror Anders på Ringnes og ikke betalte tilbake. 1301 er det tidligste Skinnes er nevnt i skriftlig kilder, et skinnbrev fra 1301. Det er også funnet 4 jernalder gravhauger ved Skinnesgårdene, og en steinøks fra steinalderen. De lærde strides om navnet Skinnes kommer av sola som skinner på neset ( vi har veldig lang solgang) eller om det har med skinngarving å gjøre. Uansett veldig moro å nøste opp i, og jeg har mye å sette meg inn i med disse nye dokumentene.  

 

logo

Live

Kommentarer

Bare småpirk igjen!

@

Ahh, sååå deilig! ENDELIG ferdig!! Det har tatt mye tid og krefter og penger! Nå vil jeg si at 96% av alt er ferdig. Det som mangler nå er på vei i posten og snekkeren tar siste touch neste uke. Mattilsynet har vært her og gir oss det som kalles midlertidig godkjenning for et halvt år, og så kan den bli permanent etter det, hvis alt fungerer som det skal og de liker det de ser under selve slaktingen etc. Vi har valgt å gjøre alt veldig ordentlig, så jeg er ikke redd for at det blir noe problem. 

Her kommer bilder av dagens situasjon. Det magler en liten touch av snekkerarbeid ute over døra og vifta, en stålkant rundt dørkarmene og noen få småting til. 

hjemmeslakteri gård

Sterke skinner i taket så vi har hengebane helt fra ute ved der skollekaret skal stå, og inn på kjølefrys. Litt av en jobb bare den delen, med stål, bøying av hengebaner, sveising og få alt strøkent så det er mattilsynetgodkjent. Men bra ble det! 

lovlig hjemmeslakt matilsynet

Til hengebanen så må vi både ha vekt, heis og to høyder i starten så vi kan ta inn alle slags type dyr. I første omgang blir vi godkjent for gris og småfe. 

Sjekk nymalte bygg, mønekryss og pyntebord da!? Skal vise finere bilde når alt er klart, men så langt så bra og jeg er sååå fornøyd! :D Jeg tror jeg bokstavelig talt har malt non stop i 3 uker nå, hele dagen og hele kvelden, og er så maroder støl i overkroppen. 

Kristoffer graver en rehabilitering av gamle spredegrøfter til bygget. 

Butikken har hatt byggepause i 2 uker, da snekkerne er på ferie, men de skal være tilbake neste uke og da skjer det ting igjen. 

gårdsbutikk

Jeg har malt alt to ganger av det som er klart, og taksteinen er på. 

Nå har vi avtalt slaktedato med både flere av slakterne som jobbet på mobilslakt og mattilsynet, og hentedatoene her på gården blir 3-4 november og 17-18 november. Det er jeg iferd med å skrive en mail til de som allerede står på lista om NUH, og vi har fortsatt endel lam og noen griser igjen, så bare å sette seg på lista om du ikke har gjort det enda. Stressfritt hjemmeslakt blir det hvertfall, om det så blir seinere enn planlagt! OG vi bruker nesten 70.000 kr bare på en strømTANG (med logg!) så vi kan avlive ute i skogen, mens grisene er i sitt eget rolige miljø. Bedre for avsluttning for dyra tror jeg man skal lete lenge etter. 

Live

Kommentarer

TING tar TID

@

Ahh nå er vi endelig inne i siste fase av byggingen her! Det tar TID med bygging, det er en kjent sak, og det er jo mye viktige detaljer som tar tid og ikke syntes så godt for det utrente øye som mitt. Jeg må innrømme at jeg  blir GAL av ting som tar lang tid, og den ikke eksisterende tålmodigheten min får seg en stor prøve denne høsten. Men nå er vi HELDIGVIS snart ved veis ende, og det er deilig! La meg vise deg hva som har skjedd siden sist. Jeg begynner med dagens status, slik ser det ut nå: 

bygging av hjemmeslakteri

Frysekonteineren er ferdig bygget inn, det er støpt rundt den, det er støpt flere lag ute og dører og vinduer er på plass. Stålet og hengebaneskinnene i taket er nesten ferdig skrudd opp og epoxsy er lagt på gulvet med sand i for anti skli. Det høres kanskje lite og raskt ut når jeg ramser det opp, men det er store prosesser som tar lang tid. 

gårdsbutikk

Min lille butikk begynner å ta god form også! :D Der er det både støpt, revet veggen bak, laget hull til dør, pusset gamle dører, grunnmur, hele reisverket på plass og taket klart til takstein. Det som er igjen her er ferdig tak innvendig og utvendig, panel på den lave veggen og bakveggen, sette inn dører, vinduer, glass og sveitserstilpynt. Ja og male alt selvsagt. Phew. Og legge fliser på gulvet, få ferdig el, sette inn antikvitetene. u know... litt greier er det jo! ;)

Støping

Slakteriet har vært prioritet hele tiden og er nå rett rundt hjørnet klart til å slakte, så det vi venter mest på der er de små siste detaljene, som en ekstra knivsterilisator, listverk rundt vinduer etc OG en såkalt "midlertidig godkjenning" av mattilsynet for å få slakte. De var her her om dagen og så på alt, og virket til å like det de så. Vi har jo prøvd å gjør det så rikrig som mulig ut fra det de sa da de var på befaring før vi begynte å bygge også, så det er bra. 

støping

Ang ting man (jeg!) ikke skjøner at tar så lagt tid er forskaling. For de som ikke har vært borti det før så er det et slags rammeverk for å holde på plass bettong støp der den skal være. Og bettongen er tung og rennenede så det må stå skikkelig. Her støper vi i flere omganger så vi får forskjellige nivåer på de forskjellige platformene. Men det må til og det ble bra :)

støp

Her er første del støpt, og det klargjøres for del 2. Holtet Pukk og Bettong kjørte omtrent skyttelstrafikk hit da det sto på som værst! ;)

epoxsy

Gulvet inne er først støpt, så avrettingsmasse før tørking og tre dagers legging av epoxsy, med sand i. Det ble gjort av et proft team så det skulle bli best mulig. 

slakteri

Inne i selve slakteriet er det vaskbare plater på alle flater, stålet som hengebanene slaktene skal henge i er på plass og det er gjort en stor jobb på både rørlegging og elektrisk. Vi måtte tilogmed ha en ny varmtvannsbereder for å ha nok helt varmt vann til slakting og egen trafo til strøm for frysekjøl konteineren. Litt av et prosjekt! 

flytting av tre

Her flytter Kristoffer en bjørk som hadde blitt for stor vekk fra slakteritomta. Gravemarskinen er kjekk til så mangt, og nå lages det vei bak til slakteriet. 

Da får vi bare kjøre på og håpe vi er helt klare om kort tid! I´ll keep u posted!

Live

Kommentarer

Tre piggokser er skutt

@

Et av årets store høyepunkt for mange her i området er elgjakta, og hver 25.sept hvert år braker det løs. Gutta flytter inn på jakthyttene og har sine faste rutiner. Badstue og bading i skogsvannet er et must, samt en god andel flytende saker. Middagen rullerer hver dag og de legger stor flid i å gi resten av laget en super middag.  God steming og kameratskap. Og selve jakta da. Til nå har jaktlaget vårt fått tre piggokser. 

elgjakt jaktlag elg

Screenshoot av snap fra pappa, Liv var med på jakt og det er Karl Erik som skøyt. 

slakting av elg

Elgen kjøres ut og slaktes hjemme på en av gårdene. Halvor og jeg kom bort for å se. 

Halvor blender i jaktlaget med sin diskre utedress :) 

Live

Kommentarer