Nydelig brød med gamle kornsorter

@

Jeg har eksprimentert endel med de gamle kornsortene i det siste, og syntes jeg har kommet frem til et veldig deilig brød som ikke er vanskelig å lage. De gamle kornsortene oppfører seg ikke som " typisk hvete" og tar derfor litt tid å bli kjent med. Men det er verdt den tida, for det smaker såååå godt og er mye mer næring i det! 

Vi er jo produsenter av Norsk Spesialkorn/ Norsk Urkorn og du kan kjøpe melet du trenger på nettbutikken her.

urkorn emmer spelt svedjerug spesialkorn gamlekornsorter norsk nordisk korn næringsrikt bakst

Dette er det jeg pleier å ha i brødet

Jeg "slumper" alltid, så jeg har ikke noe konstant forhold mellom noen av disse ingrediensene, bortsett fra at jeg stort sett bruker 1/5 av posen på Axa Fruktmusli, 1 ts salt og en halv pose tørgjær. Ofte men ikke alltid tar jeg en skje Honning ( løst opp i varmt vann) og endel gode chunk chunk chunk olje. 

Så har jeg deretter dette forholdet med mel:  1/3 svedjerug, 1/3 emmer+grov spelt, 1/3 siktet spelt. (Eksempelvis 3 kopper fulle med mel kan være 1 del)

Bland alt det tørre, tilsett olje og honning og nok vann til passe deig. Jeg lager ofte en passe full kenwoodbolle, og det blir 4 søte brød. Jeg knar og elter lite til Kristoffer store fortvilelse, men det blir veldig godt lell. Den "tvisten" med fruktmuslien gjør at du plutselig får en liten rosin eller tørket furkt og det er kjempedeilig.

 

Jeg pleier å tilsette lunkent vann, la det stå på benken for å heve i mellom 3-6 timer før jeg på en grisete måte OPPI bollen "baker det ut", skikkelig latmansgjæl så jeg slipper å vaske benken, men hey, da blir det hvertfall gjort! ;) Jeg former brødet i hånda og legger det rett på plata. Jeg liker at det ser røft ut, og setter det inn på kald ovn som jeg så stiller på 200 grader. Sliksett får brødet forheve i ovnen mens den blir varm, mens jeg gjør andre ting. Jeg pleier å ta to snitt med kniv øverst så det skal heve fint og sprekke fint. Noen ganger pensler jeg med vann, andre ganger heller jeg litt vann inn i bunn av ovnen når det er varmt, og noen ganger ingen av delene (for god skorpe). Så lar jeg det stå en god time og voila, suuuupedeilige brød klare til hele familien. Alle elsker det. 

Så, sveiv innom nettbutikken, UR i Oslo, Spar Sigdal eller angroutsalg i Sigdal m.f. for å handle iveg og bak! Let me know how it works out! :D Tror jeg skal be Eirin i Urkorn om å lære meg litt skikkelig så jeg blir riktig flink. Nå er det "prøve selv" metoden jeg har brukt, men når vi dyrker kornet selv bør jeg jo lære det skikkelig. Og kanskje lære meg surdeigsbaking! :) Har det på lista over things to do. 

urkorn emmer spelt svedjerug spesialkorn gamlekornsorter norsk nordisk korn næringsrikt bakst

Dette er emmeråkeren på jordet vårt i dag. Blir tresking nå i helga tenker jeg. 

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi