Sigdalssnipp, tjukk snipp, putesnipp. Kjært barn har mange navn, heter det. Jeg har denne tradisjonelle kaka kjær, men for meg heter den bare sigdalssnipp, og den kan være ei god og mektig niste på turer i skog og mark.
Dere lesere har ønsket flere oppskrifter, så da blir det oppskrifter! Nylig lagde dattera mi og jeg sigdalssnipp. Noen kaller det tjukk snipp, og andre kaller det putesnipp. Siden jeg er fra Sigdal, bruker jeg navnet sigdalssnipp. Snipp var en naturlig del av nista på barndommens turer i skog og mark – det er nemlig mye mat i den søte fristelsen.
Jeg skal ikke skryte på meg å ha laget snipp mange ganger. Forrige gang var for over tre år siden! Jeg brukte oppskrifta til mamma, for hun får alltid god snipp, men jeg veit at jeg ikke klarer å lage så gode og fine kaker som henne. Men uten å prøve, blir man ikke flinkere. Nå hadde jeg lyst til å ha snipp i fryseren, og baking er en fin aktivitet for mor og barn.
Deigen ble satt kvelden før utbakinga. Den er veldig klissete og er derfor ikke egnet til å bake ut før etter at den har stått kaldt. Og man må bruke en del mel når man elter og kjevler. Deigen har lett for å henge fast, og som dere ser på det ene bildet over, gjorde den i høyeste grad det da frøkna fikk fritt spillerom… Når man har barn med på baking og matlaging, blir det ofte litt søl, men det har jeg lært meg å tåle. Nesten.
Jeg kjevlet ikke så store leiver om gangen – dette fordi deigen lett satte seg fast. Vi skar ruteforma snipper i de cirka 5 mm tjukke leivene med et lite, rifla hjul, men man kan også bruke pizzahjul eller kniv.
Snippene fikk kanel og sukker på før de ble stekt.
Etter å ha smakt på den første snippen, sa dattera mi på 3 år: - Nam! Vi er jo ikke så flinke til å bake som mormor, men snippen ble like god som hennes!
Vi la noen snipp i en matboks og vandret ut og bort til stabburstrappa. Det ble ikke lange turen denne dagen, men langt nok til å vekke gode barndomsminner, og langt nok til å føle at vi var på en utflukt.
Oppskrift på sigdalssnipp:
1 liter kefir helles i en bakebolle
½ kg sukker vispes sammen med kefiren
½ kg margarin smeltes og has i bakebollen
6 ts hornsalt tilsettes
Cirka 2 liter hvetemel tilsettes
Deigen må stå kaldt (gjerne over natta) før den bakes ut.
Strø sukker og kanel på leivene eller snippene før steiking.
200 grader i cirka 10 minutter (til de er gylne).
Mmmmm...