Jakt ("ferie") på Hardangervidda

@

Dvs, dette kan man lære seg først som sist , ikke ferie. Jakt. Jobb. Ja nytt år, nye diskusjoner. Vi unge gardsfruene er vist ikke like enkle å ha med å gjøre. Mens gamlefruene ler og sier at om noen år så gleder vi oss til tiden vi skal være heime aleine når de drar. Ja ja , den tid den glede.

Kristoffer dro hjem til heimbygda si Rauland første uka i september.

Sammen med bror, far og fetter skulle de jakte på Hardangervidda.

Kristoffer og familien jakter på et fjellterreng som heter Fjellsjåen, ca midt på vidda.  For å komme dit tar de enten båten fjellvåken over Møsvatn, og går inn, en tur på ca 5-6 timer, eller så flyr de inn med helikopter eller sjøfly.

Telefon hjem, etter bra utbytte. Vi er alltid veldig opptatt av human jaktutførelse. Når man jakter på reinsdyr er det ekstra viktig at hvert skudd må sitte 100% , og at dyret detter med en gang. Det er ikke ettersøksmuligheter med hund  på samme måte som nedi bygdene.

I år var det rekordstor kvote, hele 19 dyr skulle felles for at stammen skulle være sunn og sterk. Villreinsdyr stammen på Hardangervidda har et bærekraftig vinterantall dyr på 10 000 dyr. Og I år var det ca 14 000 dyr før jakta.  Hvis det er for mange dyr, vil det være for lite mat, og mange vil dø av matmangel iløpet av vinteren. Jakten regulerer det.

Når det er såpass store kvoter er de helt nødt til å fly kjøttet ut igjen. Nytt av året var at helikopteret måtte bruke ”big bag”, som fraktet alt ut, og rett til slakteren.

Ganske utrolig måte å frakte kjøtt på?

Dette er hva en gardsfrue kan forvente å se av mannen sin i løpet av uka han er på jakt; en MMS. Og et par SMS. Er man riktig heldig så ringer de fra satellitt telefonen og sier at alt er bra . Jeg fikk faktisk 3 telefoner i år, montro om han savnet både meg og Lille Liv litt? ;)

Han kom heim, og en av dyra skulle i egen fryser. Men det kommer jo ikke dit av seg selv, her måtte det skjæres. Vi gjør det sammen, så går det både fortere, og er koseligere.

Vi fikk en utrolig fin kvern av mommo og mamma til jul for to år siden, og den er gull å ha for å lage verdens beste kjøttdeig.

Det er egentlig nokså lite kjøtt fra et helt dyr. 4 steiker, ytrefilet, indrefilet, og noen biffer, samt ca 10 kilo kjøttdeig.

Lille Liv sitter på gulvet å leiker med en gulrot fra nabo Ann Cecilie, prefekt for små tenner som klør.

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi