Ydmyk og dyktig - men med egen logo på potetkassene!

@

Idet høstferien for mange er over, tenker jeg på at høstferien ble til fordi alle måtte hjelpe til å høste poteter på gårdene.. Nå har de fleste sikkert kost seg med mye annet enn potetopptaking denne uken  - men her skal du få møte en kar som faktisk har hatt en god gamel potetuke.  I sommer traff jeg jo en veldig hyggelig gjeng på Vinjerock -  det var noen av leverandørene som Norgesgruppen var spesielt fornøyd med fra hele landet. Åsmund Bjertnæs (36) var en av dem, og nå midt i potetopptakinga - hva passer bedre enn å ta et liten titt inn i hans hverdag på gården som potetbonde?

potetopptaking

Åsmund vokste opp på familiegården på Nøtterøy. Etter landbruksutdannelse på Ås og et år med Fredskorpset i Uganda gikk ferden til Oslo. I hovedstaden arbeidet han noen få år i Bama Gruppen, inntil lysten om å reise tilbake til gården og skjærgården ble for sterk i 2012.

-Åsmund, fortell litt om hvorfor du brenner for dette?

-Vi må produsere mer mat i Norge. Det er viktig for landets fremtidige landbruk og matkultur. De siste 15 årene har importandelen av matpotet økt. Å bidra til å øke matproduksjonen var en viktig grunn til at Bjertnæs & Hoel startet opp med produksjon av poteter i 2014. Poteter er en interessant vekst; poteten er viktig for vårt kosthold, samtidig er det et spennende potensial i å ta i bruk nye sorterer. Nye potetsorter som egner seg enda bedre på kjøkkenet.

poter

 

- Vi har dyrket grønnsaker langs Vestfoldkysten i flere generasjoner. Godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold er et godt utgangspunkt. Vi er to familier og et felleskap av mennesker som er levende opptatt av jordbruk og mat. De siste 20 årene har vi konsentrert oss om produksjon, men for to år siden startet produksjon og pakking av poteter.  Vi har også produksjon av salater. 

 

Åsmund har vært daglig leder og drevet gården sammen familien Hoel siden 2012. I tillegg til dem er det dyktige medarbeidere fra tilsammen fem nasjoner.

- Det mangfoldige arbeidsmiljøet og skapergleden på gården gjør dette til en suveren plass å arbeide!

 

Her er familene bak Bjertnæs og Hoel, Åsmund til høyre og Hoel representert ved Henrik (venstre) og Øystein (midten)

- Potetreisen har skapt mange spennende bekjentskap i Norge og Europa. Butikkansatte, kokker og spesialister innenfor foredling, dyrking og pakking av poteter har kommet med mange gode råd og innspill. 

 

Sjekk denne kule traktoren de har kjørt inn i en MENY butikk!

- Hvert år tester vi ut 25 nye og gamle potetsorter. Det gir oss god innsikt i egenskaper; hvordan passer sorten inn i norske forhold og et klima i endring? Hvordan passer sorten til det norske kjøkken? I fjor valgte vi ut to nye sorter vi har produsert i større skala i år. En gul sort som heter Erica. Den er avlang i form, god smak og delikat. Cerica er en rød sort med lignende smak, med en mer karakteristisk smak.

Jeg husker selv når vi drev med poteter på gården her heime i over 25 år at de små potetene gikk som dyrefor, så å se at de blir brukt som delikatesse nå er veldig gøy. 

- Ja vi ble fasinert av de små potetene i sør Europa. De var elegante og smaksrike. De små fremstår som delikatesse som du sier, og er utmerket til barn.  poteter

- Årets sesong startet i februar. Settepotene ble plassert i kasser i kjølelager med god temperatur og lys. Denne teknikken brukes for å ”vekke poteten” ut av hvilen og ”tjuvstarte” veksten slik at sesongen utvides. De første potetene ble satt med små groer i mars. God jord, lange dager og tett oppføling har bidratt til god plantevekst. De første potetene ble høstet i slutten av juni. Innhøstingen ble avsluttet forrige uke. Potetene er plassert på lager og vil selges gjennom høsten og vintermånedene.

 poteter

- Innhøstingen har vært vellykket og vi lar oss inspirere av Markens Grøde av  Knut Hamsun

 

Hvorledes var det med poteten? Var det bare en kaffesort fra fremmed land og kunde underværes? Å poteten er en makeløs frugt, den står i tørke, den står i væte, men vokser. Den trodser veiret og tåler meget, får den litt pen behandling av mennesket lønner den femtenfoldig igjen. Se, poteten har ikke druens blod, men den har kastanjens kjøt, den kan stekes eller kokes og brukes til alt. En mand kan være brødløs, har han potet så er han ikke maktløs. Potet kan ristes i varm aske og være en kvældsmat, den kan kokes i vand og være en en frokost. Hvad kræver en av suvl? Lite, poteten er nøisom, en kum mælk, en sild er nok til den. Rikdommen bruker smør til den, fattigdommen dypper den i ørlite salt  på en skål, Isak kunde til søndags få svælge den ned med en rømmebunke av Guldhorns mælk. Den vanagtede og velsignende potet!

 

 

Bjertnæs & Hoel er gøy å følge på instagram og har også egen hjemmeside. Og potetene deres finner du i hylla på Meny i hele landet. 

 

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi