Jeg poster de her, siden så mange har spurt :)
Flest har lurt på havrekjeksen, så begynner med den:
HAVREKJEKS
1 kg havregryn ( halvparten lettkokte, halvparten store )
¼ kg hvetemel
½ liter melk
¼ kg smør ( marg.)
¼ kg smult ( helst etter koking av smultringer, for bedre smak !)
¼ kg sukker
1 stor ts natron
1 stor ts hornsalt (hjortetakksalt)
Bland havregryn og sukker.
Smør og smult smeltes og slåes over sammen med melken.
Ha i mel med natron og hornsalt.
Bakes, kjevles litt tykke, stikkes ut i den formen du ønsker; runde eller hjerter.
Stekes i 180-200 grader på midterste rille , ca 15 min, til de blir gylne.
Legges på rist for avkjøling.
Smaker fortreffelig med smør og brunost til kaffen / gløggen i adventstida!
HVIT GLØGG
Kok opp vann (5 dl?) og tilsett
2-3 hele kanelstenger
1/4 pakke hele nelikspiker
noen skiver fersk ingefær
noen skiver fersk sitron
(eventuelt stjernanis)
La det koke en liten stund, så smakene virkelig kommer ut av krydderne. Hel oppi skikkelig eplemost, vi bruker den 3 literer'n fra Epleblomsten - Eplejuice fra Telemark. Jeg pleier å ha 1/3 vann og 2/3 eplejuice i den ferdige bladingen. Ikke kok opp blandingen, bare varm den vanlig når har tatt oppi eplejuicen.
Du kan også ha oppi hvitvin :) Smak deg til hva du liker.
Smaker helt klart best hvis du skjærer skiver av epler og lager en hestefigur... he he.
JULEKVELDSUPPE
Lag en stoor kjele med enten hjemmekokt kraft, eller vann med buljongteringer. ( 5dl vann pr en terning som regel) ( jeg pleier å bruke 5 liter vann hvis jeg er tom for egen kraft og bruker terninger.). Skjær opp et helt kålhode og la det koke sammen med karve. Jeg bruker kanskje 1/4 ell 1/5 pakke karve pr 5 liter suppe. Jeg slumper bare, så er ikke helt sikker.
Så lager jeg kjøttboller av medisterdeigen til HappyPigs. Former det med teskje og hendene. Du kan også bruke oppskjært julepøse fra Gilde, eller andre farsedeiger du lager med. Jeg lar kålen koke en liten stund først, og så har jeg deigen rett opp i den kokende suppa, og så lager den seg til kjøttbolle! :D (Hvis jeg er lat eller har dårlig tid, lager jeg stygge kjøttboller ved å bare ta en teskje farsdeig rett i kjelen og la de få stygg form!! Det er alrigth, for de smaker like godt! ;) ) Vi spiser det til lunsj på julaften, servert med hjemmebakt flatbrød.
Wenches Brune Pinner
Brune pinner - Sprøe julekjeks med kanel og karamellsmak
48-50 kjeks
200 g mykt smør
200 g fint sukker
2 ss sirup (mørk eller lys)
2 eggeplommer
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
2 ts kanel
Ca 300 g hvetemel
Sammenpisket eggehvite til pensling og perlesukker og ev hakkede mandler til strø
Varm stekeovn til 180 oC.
Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Pisk inn sirup og eggeplommer. Bland sammen de tørre ingrediensene, tilsett i deigen og rør godt sammen. La gjerne deigen stå på kjøkkenbenken 15-20 min før den trilles ut.
Del deigen i 4-5 deler og trill hver del ut til en pølse. Legg på bakepapir stekebrett. Trykk dem flate, pensle med sammenpisket egg og dryss med perlesukker og ev hakkede mandler.
Stek p midterste rille i 10-15 min. Ta ut og skjær i skiver på skrått mens de ennå er varme. Avkjøl helt på rist før de legge i kakeboks av metall.
Lykke til! :)