Les om den verdensomspennende surkålen fra Rygge, produsert av han hyggelige karen du ser bilde av på pakka - Ole Konrad Fløgstad.

@

Det er nok ingen overdrivelse å si at jeg er av de i landet som er mest glad i surkål. Jeg eeeelsker surkål! Og sure agurker. Nå som det snart er jul legitimerer det jo ekstra bruk av surkål også, og jeg tenkte det kunne vært spennende å ta et titt inn i surkålproduksjon og møte en kålbonde! På pakkene til Nora ser man ansiktet til Ole Konrad Fløgstad, og han kunne jeg tenkt meg å ta en prat med. 

Ole Konrad er like hyggelig på telefon som han ser ut på surkålpakkene, og vi bonder ekstra når han forteller at de har hatt hytte på Norefjell siden bestefaren hans bygget den i 1959, og at de er der nesten hver helg i vinterhalvåret.

- Tror du det har innvirkning på den god smaken til surkålen? spør jeg lattermildt.

- Antagelig, ler Ole Konrad.

surkål 

Gården overtok han i 2003 selv om han jobbet der fra barnsben av, fra slutten av 70 tallet.  Gården har drevet med surkål siden 1960 tallet og i tillegg til kål produserer de løk, poteter og korn. De har 325 mål selv og leier like mye. 

- Jeg planter som regel ut kålen i mai, forteller Ole Konrad.

- Sommeren går med til stell og vedlikehold, radrensing og eventuelt vanning dersom det er varmt. 

Kålen fra Ole Konrad er den ”vanlige grønne” som du finner i butikkene, men gjerne endel større. Normalvekt er ca 2 kg, men han sier at han har hatt hoder helt oppe i 10-12 kilo! Når den uansett skal kuttes og kokes er det ingen begrensinger for hvor stor den kan være, forteller han.

Kålen høstes som regel inn fra september til 1 nov. Surkålfabrikken til Orkla ligger bare to kilometer unna gården, så Ole Konrad kjører skytteltrafikk 3 ganger i uka mellom september og februar. Heime på gården gjør de kålen helt klar til å lages til surkål, de tar bort stygge blader etc. Ofte går kålen i produksjon når den er få dager gammel. Som de drevne i surkålfaget veit, kokes kålen sammen med eddik, sukker og karve og da trenger den ikke noe ekstra tilsetninger for å holde seg. 18 mnd sier pakken den holder, og det er ikke verst. Da er det ikke krise om gærne surkål fanater som meg selv har et par pakker mer enn man trenger liggende.

ole Konrad fløgstad

-Men lager du ”din egen” surkål på julaften eller spiser du den  med bilde av deg på, lurer jeg.

-Jeg har jo alt min egen, som er kjempegod, ler Ole Konrad.

Good point tenker jeg, og må innrømme for meg selv at den er veeeldig god den i pakka, men at jeg syntes det er hyggelig med lukta av surkål som brer seg i huset til jul når man lager sjølv til jul.

-Her lukter det surkål som om det var selveste julaften når du kjører forbi fabrikken fra september, humrer Ole Konrad. Og han røper at de stadig får ta med smaksprøver hjem – men ikke hver gang.

surkål

Siden 2012 har Ole Konrad prydet forsiden av surkålpakningen. – Det er jo moro å være med og fronte at kålen faktisk kommer fra Rygge, for det er det kanskje ikke alle som har tenkt over, sier han.

- På Rygge har vi et godt vekstmiljø og jordsmonn godt egnet til kåldyrking. Det er også et godt miljø rundt fabrikken bestående av 16 kålbønder.

Og det er nok ikke bare meg som liker surkål for i løpet av et helt år selges 4 millioner pakker med surkål, hvorav 1,5 mil av disse til jul! :)

Her er en film om surkålprosessen:

Selve produksjonen er nokså grei. ” Har du skjært kål ei stund så veit du hvordan det skal gjøres”, sier Ole Konrad med et smil. Han syntes det er forutsigbart å ha avtale med Nora, da er både volum og pris bestemt når de starter produksjonen om våren. Men hvordan klarer Nora å planlegge, hva hvis alle plutselig ble like gale etter surkål som meg?  Jeg må ringe Orkla å høre.  Da finner jeg ut at de har surkål eksperter. Det åpner seg en ny verden for meg. Hvorfor viste jeg ikke det når jeg tok min master i innovasjon?

Svaret er at det er nokså stabilt hvert år. Bortsett fra når butikkene satte surkålen til 1 kr, da kjøpte folk litt ekstra. 

surkål

Men en joker i regnestykket når det gjelder selve produksjonen,  i tillegg til vær og varme er ELG! Ja elg. Det hadde du ikke trodd? Elgen er ram, den går i åkeren, og tar et solid høgg inn i kålplantene og ødelegger skikkelig. Noen år nå har Ole Konrad måtte gjerde inn jordene sine med strøm fra våren av! Og noen år måtte han søke om ekstra fellingstillatelse på skadedyr. Rådyr er ikke så ille, de spiser bare på bladene som står ut og det ødelegger ikke hele planten, sier han.

Surkålen hans er verdensomspennende. ;) Ole Kondrad får stadig mms av venner rundt i verden som har sett ansiktet hans på riveraen i Spania og på sjømannskirken i Dubai! Det er kult da!

Kos deg med surkål i jula og send en god tanke til Rygge!

Takk for praten, Ole Konrad!

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi