Har du øynene med deg når du er i MENY, Kiwi og Spar butikker i hele landet, så har du sett dem. Eller i Sverige, Danmark, Tyskland og Belgia for den saks skyld. Store stabler med grove helsprø Knekkebrød fra Eventyrsmak produsert på Sigdal Bakeri. Det er blitt en skikkelig suksesshistorie som både er nydelig på smak og har begynt å klinge i kassen, men det var MYE blod og svette og litt tårer før man kom dit man er i dag, med sortiment i hele Norge, eksport, oppkjøp og redning av lokale arbeidsplasser. Her skal du få høre den sanne historien om knekkebrødene fra Eventyrsmak, som ikke bare ødela mange armer før det ble suksess!

@

Sigdal bakeri var et lite fullsortimentsbakeri i min nabobygd Sigdal, som leverte til lokalbutikkene i området. I 2010 var eierne trøtte av driften som ikke gikk så bra og ville selge bakeriet. En gjeng fra lokalmatmerket vårt Eventyrsmak og noen andre lokale aktører tok initiativ og kjøpte det for å redde drift og arbeidsplasser. Det tok ikke lang tid før de innså at det var vanskelig å være liten og tjene penger. Det ble ikke no skikkelig sving på det selv med en daglig leder som jobbet 20 timers dager og eiere som jobbet  dugnad på kvelder og helger. Det gikk ikke særlig bra. Nedleggingsspøkelset var der, de fikk ikke avtaler med kjedene og ble kun 3. leverandører i de fleste butikker bortsett fra den lokale Sparbutikken i Prestfoss. Flere av de som ble med i 2010 solgte seg etter hvert ut. Noen GAV bort aksjene sine.. De involverte omtaler det som en helvetes tid, hvor de gruet seg til styremøtene. Det kunne ikke fortsette slik.

Men to av de største produsentene i Eventyrsmak Anne Karin Bøhn og Hilde Riis ( Hilde som hadde blitt daglig leder i det nykjøpte Bakeriet) hadde veldig troen på lavkarbo knekkebrød basert på lokale råvarer og forsøkte å produsere det. Helsprøtt knekkebrød kalte de det, og brukte urkorn fra spesialkorn produsenter i bygda. Det solgte bra i de lokale butikkene og noen av de store MENY butikkene i Oslo tok det inn og solgte som bare det. På Bondens marked gikk salget forrykende, men selve produksjonen var bokstavelig talt tung. Tung tjukk deig som skulle klappes flat og rutes med pizzahjul og steikes som tynne sprø knekkebrød. Flere av de ansatte fikk så vondt i armene av det tunge arbeidet at de måtte sykemeldes. De klarte etter hvert ikke å dekke markedets etterspørsel og bakeriet generelt gikk fortsatt veldig dårlig.

Innovasjon Norge kom inn i bildet for å se på situasjonen og den innleide konsulenten sa at ideen med knekkebrød som damene i Eventyrsmak hadde var bra. Han sa de måtte kutte det andre og kun satse på knekkebrød. Det var tøft for mange å høre. På det tidspungtet hadde det allerede gått så langt at de hadde skrevet oppsigelsene til de 8 heltid og deltidsansatte i bakeriet, men de var ikke sendt. Å legge ned og å si opp de ansatte var noe de følte veldig sterkt på. Ville de ansatte få jobber igjen? Hva ville skje? Da fikk Anne Karin Bøhn, som allerede solgte mye groviser og andre gode bakesaker fra sitt eget lille gårdsbakeri en overaskende telefon.

- Jeg husker det som det var i går. Jeg holdt på å kjøre av veien. Det var hovedeieren i United Bakeries, Remi, som hadde fått tak i en pakke groviser og kling på Veikåker landhandleri, og så navnet vårt på pakka. Han ville selge det i United Bakeries sine utsalg. Noen dager senere var han hjemme på gården. Han bestilte mye groviser og jeg fikk et innfall av at kanskje han kunne være  interessert i knekkebrødene, så jeg kastet ei pakke i fanget på han å sa ” Du skulle ikke være interessert i disse da”? Det var det lureste innfallet jeg har hatt, han likte det fra første stund, og for å gjøre en lang historie kort, så er de nå hovedeier i Sigdal Bakeri, et tapsprosjekt har gått over til en suksess og Eventyrsmak sine Sigdal Bakeri/ United Bakeries knekkebrød er nå å få kjøpt stort sett i alle Meny, Kiwi og Spar butikker i hele Norge, i tillegg til blant annet  Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike og Belgia. Det har sikret 12 faste arbeidsplasser her oppe i Sigdal, som da blir en stor arbeidsplass i en kommune med ca 3 000 innbyggere. Vi har i tillegg måtte flytte noe av produksjonen til Porsgrunn. At United Bakeries kom inn med kapital til å spesialdesigne maskiner sammen med maskinleverandøren så man kunne lage det på en mer rasjonell måte har vært helt avgjørende. Ja at de kom inn med kapital i det hele tatt var avgjørende. Samt deres avtale med NorgesGruppen som gjorde det enkelt  å komme inn i Meny butikkene i første omgang og seinere også Kiwi og Spar butikker .

knekkebrød

Anne Karin ser tilbake på tiden med blandede følelser. Mange var imot knekkebrødene og tok fra dem både selvtilliten og gnisten. Det var harde kuler som skulle til for å få snudd skuta, og ikke bare bare å innse at et fullsortiments bakeri uten kjedeavtale ikke kunne leve i ei lita bygd.

-Noe som irriterer meg mest, sier Anne Karin, er de som begynte å klage etter vi slutta med kakebaking, som klaget over at det ikke var mulig å kjøpe kaker der lenger. De hadde vel aldri kjøpt ei kake av oss noen gang!! Åssen forventer folk at bedrifter skal holde seg gående uten kunder? De får handle da! Ingen skriker høyere enn de som aldri har brukt tilbudet når det legges ned, sier Anne Karin oppgitt. Dette er jo et kjent scenario fra mange steder, det er lett  å klage over dårlig tilbud og lite utvalg og så bruker man ikke det som finnes, før det er for seint, og da klager man over det også! Nei man får handle lokalt og støtte opp om det man syntes er viktig!

Anne Karin solgte i  fjor 150 000 groviser. Håndlagde. De har full rulle på det lille gårdsbakeriet. Nå har de to skolejenter som jobber ekstra iløpet av sommeren i tillegg til ekstrahjelp før jul. Og de 3 fulltidsansatte i tillegg til henne selv og mannen Svein. Akkurat nå er det hotteste de selger en ny type Rugkjeks – øko kjeks, laget av blant annet lokal økologisk svedjerug. De baker flere ganger i uka og etterspørselen er bra, men utfordringen er å få økonomi i det siden det er håndarbeid som selvsagt tar mye tid. Hun er stolt av at de var med å redde bakeriet og at det går så bra med knekkebrødene rundt i verden. Hun har bare gode ord å komme med om United Bakeries, de har alltid holdt det de har sagt og har vært en flott partner. MENY Colosseum er hennes favorittbutikk i Oslo, med driftige flinke folk som ser muligheter og tester nye ting.

Nå er det mange typer i sortimentet, men det originale knekkebrødet var med rug og speltkli. Nå finnes det både med urterog havsalt ,gresskarkjerner, havre og flere til. Det er forskjellig i forskjellig land etter som det er forskjellige ganer og hva folk er vant til. 

En morsom opplevelse Anne Karin forteller meg om, var når de var på ferie i en liten sommerby i Danmark for noen år siden. Et lite sted, nesten uten butikker -  der fant hun knekkebrødet fra Sigdal bakeri! Første gangen var det to typer  på nederste hylle og neste år var de 4 typer  høyere i hyllene. Og det står Sigdal Bakeri og Eventyrsmak på absolutt alle pakkene!!! Er ikke det kult da dere?

Jeg syntes det er så moro med denne suksess historien om Eventyrsmak Knekkebrødene fra Sigdal Bakeri som sprer seg i verden. Selvsagt har både timing med lavkarbo, lokale råvarer, lokale krefter og viktige møter alt å si for at slik går bra, men gud hvor gøy det er når det gjør det! Og damer som Anne Karin og Hilde som står på og får det til! Jeg er stolt av å si at vi er kollegaer.

eventyrsmak

 Har du sett knekkebrødene i butikken heime hos deg? Smak da vel? Vi spiser de hver dag.

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi