70 sau i vårdrakt

@

I går var det jeg som var på spa med badstu og snøbading, og i dag var det sauene sin spadag med manikyr-pedikyr og frisør. De fleste som har sau klipper dem på våren og høsten og det er en helt smertefri behandling som kan sammenlignes med barbermarskin for mennesker.

Her er Kristoffer til venstre og klipper kløvene med saks, manikyr og pedikyr om du vil. Det er fordi når de er ute i skog og mark så slites kløvene på underlaget, men på vinteren når de står på mjukt halmunderlag så slites de ikke og da må vi klippe akkurat som vi klipper negler på mennesker for at det ikke skal bli for lange så det blir vondt å gå med. Kristian supersaueklipper til høyre som tar 16 sauer i timen og behandler dem veldig skånsom og fint. Han klipper ca 4000 sauer i året så han har god kontroll. 

Kristoffer klipper kløver. 

Kristian klipper ull. 

Det er godt for sauen å få av ulla før sommervarmen. Grunnen til at man gjør det nå og ikke litt nærmere sommeren er flere. Siden de er drektige er det best å gjøre det 6 uker før fødsel for å unngå stress og ubehag ved stort foster mens de håndteres ved klipping. Det blir reinsligere rundt fødsel ved at det ikke er masse ull "bak der" og også at ikke lammene skal sutte på ullklumper og tro det er en spenne er et poeng. Hvis man klipper etter fødsel, så hender det at ikke lammene "kjenner igjen" mamman sin, da de ser så andeledes ut har jeg også blitt fortalt. Sauene fryser ikke nå som de er klippet, men de spiser litt mer fordi bruker litt mer energi for å holde seg varme. De har jo tilgang på å legge seg inne i varmen hvis de vil det. Ulla blir bedre for sauen ved klipping, den tover seg ikke så færlt, og det setter seg ikke så lett skadedyr i pelsen, for eks en ekkel flue som bokstavelig talt "overtar" sauen og det kan den dø av. Helårsull blir også veldig varmt for dem om sommeren.  Vi klipper av dyrevelferdsgrunner, for det koster oss mer enn det smaker reint økonomisk. Vi betaler 300kr for oppmøte, og 300 kr for rigging og så 35kr pr sau for å klippe, og vi får bare 80kr for en hel sekk med fell av ca 8 sauer! Det er bedre betalt for hvit ull, som kan farges, de får ca 50 kr kiloen. Jeg har vurdert å både karde og spinne for å lage eget garn, hvertfall til å tove med, vi får se ;) 

Sjekk de kule skoene til klipperen a! 

cutting sheep wool

Min jobb var å sortere ulla og at klippeplassen var rein hele tiden. 

Live

26. november 2019

Black Friday Refleksjoner

14. oktober 2019

Liv Pippi Langstrømpe

3. oktober 2019

Årets saueskinn klare for salg

28. august 2019

Tresking av økologisk spelt

18. august 2019

Vi kjøpte plutselig en tretopphytte vi

14. august 2019

Natur Retreat bygging

11. august 2019

Bygging av YogaShala Lavvo

1. august 2019

Sommer

26. juli 2019

Kristoffer 35