De magiske miksturene

@

Mange spør oss om det regenerative landbruket og hva de tingene vi tar på åkeren er. Det blir sprøytet utover i en spøyte, men det er ikke "spøytemiddel" slik man er vant til, det er bioligi  :) Den enkleste måten jeg kan forklare det på er at det er biologiske tilsettingstoffer som hjelper jorda å bli sitt beste jeg! :) hehe neida, det var litt flåsete sagt, men litt sant. En fin fremstilling er at 10% av jordbakteriene er "snille" og 10% er "slemme" og de resterende 80% er nøytale og påvirkelige. Hvis man tilsetter rette blandingen så de nøytrale blir snille så får man utrolig drahjelp i vekstprosessene. 

Noe av det viktigste med det regenerative landbruket er å bygge opp jordhelsen, å bygge vital og næringsrik jord som plantene kan vokse og "spise" godt av. Og så tilpasser man ( tilsetter det som trengs) så man får en balansert og god jord, og sår ting som kan trives godt der. De plantene man da planter vil ha ekstra gode forutsettinger for å vinne "kampen" om plassen, næringen og lyset og bli den rådene planten, så man får "gratis" ugressbekjempelse. I tillegg så får plantene tilgang på og i seg en enormt mye større næring, som igjen er bra for menneskene som spiser dem. 

Det er så ille at FN varsler kriser ved at jorda kan være helt utarmet, altså som sand, ikke levende jord om bare 60 avlinger, og det er jo uten å overdrive fullstendig krise. Ved denne metoden så "bygger" vi jord reint fysisk, det blir MER jord.

En konkret ting vi gjør for å få til det er å for eksempel frese ned en eng og bland den tilbake i jorda. Tilsatt ferment så brytes gressblandingen i enga ned på "riktigst" mulig måte, og det bygger humus ala jord. Så sørger man for å hele tiden ha grønt dekke på jorda, så man binder ned karbon og holder jordlivet levende.

Spennende hva? 

kompostte ferment regenerativt landbruk

Det hvite du ser er utblandet kalk, fordi i startfasen av veksten har alltid plantene for lite kalsium og det hjelper kalken med. 

kompostte ferment regenerativt landbruk

kompostte ferment regenerativt landbruk

Kompost - te tar vi på for å fremme sopplivet i jorda. Soppen er "røttenes røtter" og rekker ti tusen ganger lengere enn planterota i seg selv! Kjekt å ha de på laget! Ellers er en normal jord for mye bakterier i forhold til sopp. 

ferment tank

Fermentet brygges i denne store fine tanken vi akkurat har fått kjøpt brukt! Det er en gamel melketank. Den er fin å holde kontroll på prosessene i. 

Ble du noe klokere? :)

Live

26. november 2019

Black Friday Refleksjoner

14. oktober 2019

Liv Pippi Langstrømpe

3. oktober 2019

Årets saueskinn klare for salg

28. august 2019

Tresking av økologisk spelt

18. august 2019

Vi kjøpte plutselig en tretopphytte vi

14. august 2019

Natur Retreat bygging

11. august 2019

Bygging av YogaShala Lavvo

1. august 2019

Sommer

26. juli 2019

Kristoffer 35