Bærsesongen er på sin peek. Hva er det bærsesongen innebærer for bygdas største bringebærprodusent og for gardsfruene?
Bærsesongen er på sin peek. Hva er det bærsesongen innebærer for bygdas største bringebærprodusent og for gardsfruene?
Skrevet av Live
I Norefjellbygda vår Krødsherad, bugner det av jordbær og bringebær. I fjor kunne du lese om jordbærkongen Einar på Glesne. I år besøkte vi Bringebær-Truls på Søndre Bjerkerud. Han kan vi kalle bringebærkongen.
Søndre Bjerkerud ligger vakkert til ved Krøderfjordens grønne bredd. Truls har cirka 60 mål med bringebær - og det er mye!
Han har forskjellige sorter, både tidlige og seine. Noen dyrkes i tuneller for å forlenge sesongen med ekstra tidlige bær.
Sortene bringebær er i endring, og mange bryr seg mer om at bærene er store og fine enn smaken. Truls prøver så godt han kan å kombinere de to faktorene.
Glade jenter i hekken.
Det er mye logistikk når sesongen er så intens. Når det i tillegg er så varmt som det har vært i sommer, blir veldig mye bær moden samtidig, det gjelder jo alle slags bær og planter . Dette fører ofte til en overproduksjon i markedet, og prisene dumpes.
Deilige bringebær!
Truls klarer selvsagt ikke dette alene, så han har 45 arbeidere som jobber med plukkingen. Mange av dem bor på gården i sesongen.
Lille Liv og jeg i hekken hvor det er mulig med selvplukk.
Nydelig utsikt fra tunet hos Truls og kona Inger Merete.
Truls spøker med at han ikke har de største traktorene. Men så hadde ikke de største traktorene fått plass mellom radene heller, så det er nok slik det må være.
Han leier mye jord på nabogårdene.
Full action på jordet. Plukking, veing og så innkjøring på kjøla.
Truls sier det er viktig å være aktivt med selv for å ha oversikten.
Kassene på vei inn til kjøla.
Slik ser det ut inni tunellene. Det blir som et stort drivhus.
Etablering av nye bringebærhekker.
Vi reiser fra Truls i julivarmen med tre kasser av sorten "Asker". Det er det vi har heime i hekken også, og jeg synes den uten tvil er den sorten med best smak.
Vi spiser ikke så mye brød lenger, så i fjor fikk vi ikke spist opp alt syltetøyet jeg lagde. Derfor tenkte jeg at i år fryser jeg ned porsjonspakninger til smoothie, cirka en halv kurv i hver pose, til to personer (+ baby).
Bærene klare til å jobbes med.
Hyggelig å gjøre slike ting sammen, og jeg fikk besøk av en venninne.
Enkelt og greit , klare til fryseren. I år ble det tre kasser jordbær og tre kasser bringebær i første omgang. Nå begynner vår egen hekk å modnes også, og jeg forventer kanskje 15 kilo derfra også. De første seks kassene bær ble til smoothiepakninger til 150 dager, så da har vi deilige bær til den mørke tida.
Den nydlige valpen Frøya var bærassisent for meg. Så søt hun er <3 Vi skrev om hvordan man sylter i fjor - klikk her hvis du ikke fikk med deg den saken.