Reptilhjernen lurer oss

@

Black week refleksjon- visste du at grunnen til at vi alle blir så trigget av salg, gode dealer og fine ting ligger laaangt bak i reptilhjernen vår? Fra den tiden vi trengte denne triggern så vi skulle hamstre mot vinteren, fylle lagrene mot stadige usikre tider for rett å slett å ha nok til å overleve? News Flash - de fleste av oss er ikke i tilsvarende situasjon i dag, og å være klar over denne mekanismen, og «arrestere seg selv» og spørre seg seg om det er «reptilhjernen som snakker» eller om man faktisk trenger det man skal til å handle denne uken. Er det ting man virkelig trenger og har tenkt på lenge som er på halv pris er det jo lurt å slå til på det, men å bare la kredittkortene gå varmt å handle alt man egentlig ikke trenger er å gå i en dum felle både for seg selv, økonomien sin og jordas ressursoverforbruk.

Økonomene sier at vi handler til jul for over svimlende 50 MILLIARDER kroner. Hele 80 prosent av de under 30 år oppgir at de får gaver de ikke ønsker seg. Hvorfor kjøper vi det da?

Å gi og motta gaver er en naturlig del av de sosiale båndene som knytter mennesker sammen. Allikevel kan store deler av gavedelingen oppleves meningsløst, spesielt med tanke på at de fleste av oss har det vi trenger, og vel så det. Jeg tror mange har følt på dette, og heldigvis ser det ut som vi er i en snuoperasjon. I følge en undersøkelse sier 95 prosent av befolkningen at de setter like stor eller mer pris på å få tjenester, opplevelser eller hjemmelagede gaver til jul, som å få «ting og tang». 95% folkens!

Det som var ekstremt ”stas” før er blitt vanlig og selvfølgelig nå. En utvikling som litt etter litt har gjort at vi sitter her med en planet på kanten av sin bæreevne. Vi har ikke blitt lykkeligere av å få det slik heller. Kan vi endre det tilbake uten å miste de gode tingene i velferden?

Mennesker er vanedyr og vi er opptatt av hva andre syntes. Jeg tror det som begynte som en sunn velferdsøkning i de tusen hjem, på mange måter gått over til en overdimensjonert utskeiing som verken folk, fe eller planeten har godt av.

Live

14. oktober 2019

Liv Pippi Langstrømpe

3. oktober 2019

Årets saueskinn klare for salg

28. august 2019

Tresking av økologisk spelt

18. august 2019

Vi kjøpte plutselig en tretopphytte vi

14. august 2019

Natur Retreat bygging

11. august 2019

Bygging av YogaShala Lavvo

1. august 2019

Sommer

26. juli 2019

Kristoffer 35

25. juli 2019

UgressBingo - tips til leik!