Kverna går, og fryseren får: Rein, elg, hjort, rådyr - og ikke minst gris.

@

Søndag betyr ikke nødvendigvis hvile. I hvert fall ikke hvis man er gift med en jeger! Eller generelt når man bor på gård. sommer09 216Kristoffer jakter først ei uke reinsdyr på Hardangervidda med sin familie. Det varierer veldig hvor mange dyr de får skyte - det reguleres av den totale stammen. For noen år siden var antallet veldig lavt, men de siste årene har det økt veldig. De hadde tolv dyr i år, og Kristoffer skjøt fem av dem. Når han kommer glad og fornøyd hjem etter en uke med strålende vær, perfekt jakt og hygge med far og bror, blir jeg pent nødt å bruke hele søndagen på å skjære kjøtt. Mellom to og tre skrotter blir slengt på kjøkkenbenken, og da er det bare å brette opp ermene. Å drive med slakting er en kunst, og man lærer etter hvert. Jeg husker slaktinga heime før: Vi barna fikk lov til å sitte i trappa ned til slaktekjelleren og spise ferske kjøttkaker på gaffel! Å, så godt det er! Skjermbilde 2013-10-03 kl. 09.35.10 Slaktinga har mange aspekter. Det var årets viktigste "matauke" for de fleste. Det var om å gjøre å utnytte dyret best mulig. Det synes jeg er respektfullt og fint. Før i tida var det ei gammal slaktedame på Skinnes som nekta å komme for å hjelpe til hvis ikke dyret var tatt i nymåne. Det måtte ikke være skutt når månen var på vei inn i nefasen. Da skrumpa kjøttkakene, deigene slo seg, og kjøttet ble seigt og trått, sa ho. Samene har etter hva jeg har skjønt, samme holding. Og når de som lever i pakt med naturen har kommet til den oppfatningen, så ser jeg ingen grunn til ikke å følge det, om det ikke skulle ha store ulemper. Så vi har bestilt Mobilslakt til HappyPigs idet månen går over i ny. Det skader i hvert fall ikke. IMG_9257 En helt vanlig søndag i jakta.IMG_9279 Kristoffer skjærer grovdelene, og jeg er sjef for kverning, veiing og pakking. Vi fikk en flott kvern av Mommo til jul i fjor, og den viste seg å være helt fantastisk i bruk! Skjermbilde 2013-10-03 kl. 10.00.01 Vi pakker det kverna/malte kjøttet uten noe tilsetning, og så pleier vi å ta det opp sammen med en pakke HappyPig-kjøtt og lage en blanding av de to. Steikene og biffene pakker vi i folie og så gråpapir. Jeg ønsker meg egentlig en liten vakuumpakkemaskin. Hvis vi leverer kjøttet til slakter Jokstad i Sigdal, får vi alt vakuumpakket tilbake, og det er veldig kjekt. Rein down. Elg, hjort, og HappyPig to go. Det er mye jobb når det står på, men så er det helt fantastisk å ta opp eget kjøtt fra fryseren og vite akkurat hva det inneholder, og vite at dyret har levd et naturlig og godt liv, og at det ble avlivet uten smerte. Å jakte og å slakte dyr er en naturlig del av livet. Noe som stadig sjokkerer meg, er at folk synes det er så forferdelig å slakte dyr, men de har over hodet ikke noe problem med å spise kjøtt!? Hvis man er imot at man avliver dyr for å få kjøtt, så mener jeg at man må la være å spise kjøtt.  KJØTT = DYR.  Sånn er det bare. Bryr man seg oppriktig om dyr, så vil man sikkert prøve å styre unna dyr som har blitt stappet med hormoner for å vokse fortere enn sin egen fysikk kan tåle, og de som står på altfor liten plass hele tiden eller har kjørt altfor mange timer i en slaktebil. Forbrukerne har mer makt enn de tror, men det gjelder å få et nyansert syn på verden. Hvis man har veldig sterke holdinger, må man i hvert fall stå for det med både ord og handling, mener jeg. Man bør kanskje ikke snakke negativt om de dyrene som har levd godt og blir avlivet på en human måte, når man i neste sekund snur seg og spiser den billigimporterte kjøttdeigen som kan være laget av dyr som har hatt det mye verre..? Les vårt innlegg om Happy Pigs.

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi