Innovasjon Norge roser landbruket for sin evne til bruk av teknologi i drifta. Anne og Ludvig bruker teknologi som "fødselsapp" i kalvinga, og ” findmysheep” når kuene er på utmarksbeite! Les om Gardsfrua Anne her og bli inspirert!

@

Den nye direktøren i Innovasjon Norge viser stor interesse og glede for landbruket om dagen. En av de tingene som imponerer hennes mest er hvor teknologiske landbruket er! Det har du kanskje ikke tenkt på? Vi skal finne god eksempler på det utover våren, og en flott introduksjon er denne flotte dama og hennes fine familie. Anne og Ludvig bruker teknologi som "fødselsapp" i kalvinga, og ” findmysheep” når kuene er på utmarksbeite. Jeg traff Anne bak @annedieset under studietiden på Ås. Vi sang sammen i Pikekoret Ivar, som du kanskje har sett på youtube den siste uken  med sin bondevideo vi i gardsfruene delte i forrige uke?

Les og la deg inspirere her!

"Anne, si litt om deg, veien til overdragelse, og driften på gården."

"Først vil jeg si at det er artig å se så mange fine gardsbilder og lese om andre likesinnede fra f.eks Instagram på gardsfruene.no. Det er mye man kjenner seg igjen i og jeg finner også masse lærdom og inspirasjon i dette. Jeg blir glad av å se så mange flinke folk der ute, og det må jo bidra til god omdømmebygging? #norgetrengerbonden. "

"Jeg (29) og Ludvig (27), tok over drifta av gården jeg er oppvokst på i januar 2013. Vi hadde såvidt rukket å prøve oss i yrkeslivet i Oslo begge to etter endt 5 års-studie i økonomi og skogfag på Ås. Så plutselig skulle vi få en sønn og bestemte oss for at da kunne vi like gjerne hoppe i det med en gang og starte på overdragelsen. Jeg er odelsjente av fire søsken, og det har hele tiden ligget i korta at jeg skulle overta. Jeg må si det var veldig viktig for meg at jeg hadde en partner med såpass stor interesse av å satse på dette - det er jeg veldig takknemelig for. Nå er vi heltidsbønder begge to.   "

"Drifta vår består av kjøttproduksjon og avl av rasen Hereford, vi dyrker gras og korn på tilsammen 900 daa ca. Foreløpig har vi kjøpt maskiner, løsøre og buskap men leier hus, driftsbygninger og jord til en grei forpaktningspris av faren min. Også noe av jorda forpakter vi av andre. Dette er en såkaldt delt overdragelse hvor vi så kjøper/overtar gården med skog og det hele etter en 5-års tid. Da blir i tillegg skogskjøtsel og elg- og småviltjakt en del av drifta vår, selvom vi også nå er med å lærer hele tiden. Vi får ved denne løsningen utnyttet fordeler ved avskrivning. Dette lønte seg i alle fall så lenge det var krav om arveavgift."

"Vi har en såkalt sjølrekrutterende ammekubesetning med ca. 150 dyr totalt. Vi både inseminerer og bruker okse for bedekning. Snart er det igjen «the big happening» med okseauksjon på Staur, i fjor fikk vi tak i oksen «Ivo av Hånde», snart skal han få ut å kose seg."

"Kalvingstida er den aller triveligste, selvom den har vart litt lenge både i fjor og i år. Ludvig fikk ordna med overvåkningskamera denne gangen så det er ikke like slitsomme nattevåkninger lengre. Nå sjekker vi ståa via en app på mobilen hvor og når som helst! Foreløpig har vi fått 40 av 54 kalver. Vi hadde for litt sida besøk av den lokale barneskolen, da fikk vi veldig mange gode navneforslag på K."

"Det er ikke så store endringer vi har gjort med tanke på drifta, vi har hatt et godt utgangspunkt. Ønsket vårt er å fortsette med samme produksjon. Far har drevet med Hereford i 30 år. Det er en britisk rase som er kjent for å ha rolige dyr med godt lynne og de gir god utnyttelse av beiteressursene. Kjøttet er dessuten kjent for å være blant det beste på smak og marmorering."

"Det er både befriende og veldig fint å kunne slippe dyra på utmarksbeite om våren så fort det er blitt grønt. Da har de sommerferie helt til like før elgjakta hvor de nesten kommer hjem av seg selv og beiter videre på innmark. På høsten er de forresten veldig glade i sopp. Første sommeren vi drev investerte vi i noen e-bjeller fra «findmysheep» på Kvikne. Litt oppstartsproblemer var det men etterhvert kunne vi få daglige gps-posisjoner på kart hvor dyra befant seg på beite. Dette sparte oss for veldig mye kjøring og tid på å lete – det anbefales. De fleste dyra går ut og inn som de vil hele året, men er det skikkelig ruskevær liker de seg helst inne. Vi har et «gammelt» fjøs og et «ny» fjøs fra -95, begge er isolerte og med gammeldags møkk-kjeller så her er det tyngdekraften som gjør jobben. Vi driver ikke økologisk men dette blir omtrent så «grass fed beef» som det kan få blitt alikevel. Ludvig kommer fra en gård «Fjeld gård ved Isesjø» i Sarpsborg, som har Inn på tunet og driver økologisk. Jeg må inrømme at jeg i det senere har blitt mer bevisst på hva vi spiser, både av kvalitet og av opprinnelse. Det er spennende å se at mange forbrukere også er det."

"Vi har videreutviklet nisjesalg fra gården av Herefordkjøtt fra kalv etter endt beitesessong og av kvige eller ung okse. «Deset Hereford» kaller vi oss, og gården «Moen» ligger på Deset i Åmot kommune i Hedemark. Det er kjempe morro når man får gode tilbakemeldinger på produktet man tilbyr. I tillegg fører det til økt omsetning på garden. Vi tar tilbake egne slakt som slaktes på godkjent slakteri «Nortura Rudshøgda» og henger de til mørning på eget kjølerom hvor vi så deler det opp og vakuumpakker selv i tilhørende grovkjøkken."

"Den kommende våren blir ekstra spennende, Ludvig har sådd høsthvete noe som ikke er prøvd her tidligere. Vi krysser derfor fingrene for at våronna blir ekstra grei i år noe som hadde passa bra da vi etter forholda også ser ut til å bli fler rundt de tider."

"Mor har alltid vært flink med kjøkkenhage og blomster. Dette er noe vi med glede prøver å videreføre til eget bruk; gulrøtter, mandelpoteter, løk, hvitløk, og salat. I fjor prøvde vi også blomkål og brokkoli som ble ganske gode. Nå ønsker jeg meg noen høner, har bare ikke somla meg til å få tak i det enda. Da jeg var 10 år kjøpte jeg 10 høner og en hane og gikk rundt med ei lita rød trillebår til naboene og solgte egg.. det var «good» business ettersom det var far som kjøpte fòret. Hanen ble desverre gal og endte til slutt på hoggestabben og i gryta til a mor."

"Det beste ved å være bonde er variasjonen i yrket, de ulike årstidene, det praktiske arbeidet og gleden av når ting går som planlagt og eller man finner nye løsninger og forbedringer på ulike utfordringer. Sammarbeide og lære av den eldre generasjonen er også positivt, -det er greit å få litt skryt av kårkællen innimellom. Mye ute og frihet med modifikasjoner. Som mange andre, setter jeg i mye større grad (tror jeg) pris på verdiene ved bondeyrket etter å ha bodd og reist i utlandet og andre deler av landet før valget endelig tas med de forpliktelser og ansvar dette medfølger."

Det er ekstra gledelig å ha med sønnen vår på det som skjer, eller han har ikke stort valg. Her om kvelden kom det fra 2-åringen før han skulle legge seg; «fytti katta, stor kalv!» da hadde vi tidligere på dagen en setefødsel som trengte ekstra hjelp. Han elsker også å lese «Norsk Landbruk», der er det traktorer på nesten hver side. Og et av de første ordene var, med sats «runde-balle-presse». Med andre ord, på vei til å bli en riktig kvalifisert odelsgutt;)

Hvis du vil følge Anne videre, kan du finne henne på instagram på @annedieset eller på gårdens facebook side https://www.facebook.com/DesetHereford

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi