STOR-ELVDAL: Om ikke Stor-Elvdal kan sammenliknes med Montana, så kan Karen Anna Kiær (31) sammenliknes med en amerikansk cowgirl. Kiær gjeter sauer og skyter rein mens hun rir.

@

STOR-ELVDAL: Om ikke Stor-Elvdal kan sammenliknes med Montana, så kan Karen Anna Kiær (31) sammenliknes med en amerikansk cowgirl. Kiær gjeter sauer og skyter rein mens hun rir. Hun kommer fra gården Rogner i Østerdalen, en større skog- og utmarkseiendom. Her er stor boltreplass for folk og fe.

Repost av vår første "uttabygdssak" :) ( Mer om vår tur i elgens sti senere - har litt tekniske problemer og får ikke inn bildene) 

DSCN6862

DSC_1535

- Jeg måtte tilbake. Det gjorde meg så rastløs å sitte inne på kontor i Oslo hele dagen, se på sola og det fine været ute, og å bruke alle timene med dagslys vinterstid innendørs. Helgeturene hjem til Rogner fikk meg til å innse hvor jeg kommer fra. Jeg er oppvokst med en kombinasjon av fysisk arbeid og hodeoppgaver, delvis inne, delvis utendørs. Jeg innså hvor mye jeg savnet denne variasjonen i hverdagen. Det er det som gjør at jeg vil ta over og drive i landbruket selv (til tross for utrolig mye arbeid og relativt sett dårlig lønnsomhet). Jeg liker den unike kombinasjonen av utfordringer både på det intellektuelle, fysiske, praktiske, tekniske og organisatoriske plan, sier Karen Anna Kiær.

Da hun studerte økonomi- og ressursforvaltning ved UMB, hadde hun et utvekslingsår i Montana i USA, og hun jobbet på en ranch hvor det var et par hundre kyr. Hun gjette kuene med hest fra beite til beite. Karen Anna lærte veldig godt å lese kyr, og det var viktig. Hvis det først blir panikk i en slik flokk, så er det ingenting som stopper dem! Da er det krise, og de kan finne på å løpe igjennom piggtråd. Ranchen hadde naturlig nok også en stor hesteflokk, og innimellom kvegarbeid og traktorkjøring, fikk hun tildelt et par unghester for innridning. Enden på den historien ble at hesten Chico nå befinner seg på omtalte gård i Østerdalen.

Juni09 130

SisteTurChico 008

IMG_0206

Gjeter dyr med hest

Hjemme i Østerdalen gjeter hun kuene og sauene med hest, noe hun også gjorde før hun dro til USA. Kvegflokken på rundt 50 dyr flyttes opp fra gården til skogen i begynnelsen av juni, og de drøyt 200 vinterforede sauene flyttes også opp på skogsbeite i samme tidsperiode. - Når dyrene er tilbake på gården utpå høsten, venter mye arbeid med utsortering av slaktedyr. Saueflokken må drives sammen mange ganger i løpet av høsten og inn på et mindre område for sortering. Her sparer man mye krefter og tid på å bruke hest. Jeg erfarer at jeg nå kan gjøre denne flytteoperasjonen raskere alene til hest, enn flere mann til fots klarer sammen, sier Karen Anna. Dog, hestene fungerer best i åpent terreng, for utenfor de oversiktlige jordene, så er sauene lure og prøver å stikke av der terrenget er verst, og de har erfart at de klarer å riste av seg hest og rytter for en stund. Og de husker fluktveiene sine godt!

Hester ved Helgetjern_KAK

Bruker hesten på jakt

Også til jakt er hestene ypperlige. Karen Anna var nylig med i programmet "Helt Vilt" på TV2, og det var starten på jaktguiding fra hest. Nå formes opplevelsen. I år kommer de første pilotkundene.  - Noen av hestene blir veldig redde når de hører skudd, mens andre synes det går greit. Hun begynte tilvenningen med en avstand på 100 meter, men nå kommer hun så nær som 10 meter unna med hesten Chico.  Hun tror fuglejakt med stående hund er den jaktformen som blir lettest å få til fra hesteryggen. - Hvis hunden er veldressert, har man tiden man trenger for å gå av hesten og så skyte. Terrenget må for øvrig være lett ridbart, forteller hun.

Hest er en lidenskap, noe Karen Anna ser for seg at hun alltid vil drive med, og noe som hun nå ønsker å dele med andre i større grad.

- Jeg liker å gi folk en god naturopplevelse, å formidle min lidenskap for natur, friluftsliv og hest. Det er sikkert mange ting man kunne tjent mer penger på, men jeg har lyst å gjøre dette så lenge jeg synes det gøy og gleder meg til hver tur selv, sier Karen Anna og legger til at det er mye jobb og tilrettelegging.  - Kommer det til å betale alle treningstimene med hesten? - Det får vi håpe! Så langt betaler jo hestene for seg i form av arbeidsoppgavene relatert til sauene og kveget. I tillegg blir de brukt til alt annet slags gårdsarbeid hvor de kan bidra, eksempelvis oppsyn langs eiendomsgrensene og utfrakting av felt vilt. Først og fremst ønsker jeg å tilby lengre turer til hest fordi dette er noe jeg brenner for, og jeg er overbevist om at jeg derfor kan gi kunder en spesiell opplevelse. Men som med all annen business, er man jo avhengig av å få til noe som går i pluss. - Dersom noen er interesserte i lengre turer fra seter til seter, jakt til hest, eller har andre drømmer de ønsker å få realisert, så er det bare å ta kontakt, smiler hun.

DSCN7980

DSCN7963

 DSCN6398

DSCN6321

DSCN6273

Ingen gullgruve Gården Rogner har tre hovedbein å stå på, og det er utmark, skog og vannkraftverk. I tillegg kommer jordbruksdelen, som drives økologisk. - Utmarksdelen vil si salg av jakt og fiske. Vi har også skogshytter og setre i enkel standard, og disse leier vi ut til jegere, fiskere og folk som bare vil ha litt fritid i skog og fjell. Å drive gård er for de færreste en gullgruve, ei heller for familien Kiær. - Alle pengene vi får inn, spyttes tilbake i gården. Foreldrene mine har jobbet stort sett alle timene de ikke spiser eller sover, de fleste helger inkludert. De har heller aldri ferie, selv om det er litt roligere tempo på gården fra jul til februar… De fleste forstår ikke hvor mye jobb som ligger i dette. Jeg føler det er en oppfatning der ute om at bønder ikke gjør noe og ikke skal tjene penger – selv om de jobber døgnet rundt. Karen Anna har for eksempel blitt spurt om hvorfor hun gadd å ta utdannelse: "Hvorfor gidder du å ta utdannelse – du skal jo bare hjem å overta en feit bankkonto." - Han som sa det, kunne ikke tatt mer feil. Jeg håper det ikke er mange der ute som er så uvitende om landbruk og hverdagen som bonde.

DSC_1797

DSCN2003

DSCN2713

DSCN2969

DSCN3498

DSCN3501

DSCN3511

DSCN4303

DSCN6240

IMGP1285

Dyrka mark: Drøyt 450 daa

Utmark: ca 230 000 daa, hvorav størstedelen er uproduktivt fjellterreng.

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi