Bror Knut har tatt en Master i Carbon Management!

@

Vi er veldig stolte av han som tok en master i Carbon Management i Scotland som ble fullført nå i høst. Knut er veldig dedikert til å føre verden over på en grønnere sti og har nå tilegnet seg en spennende faglig tyngde for å være med å bidra :) 

Master in carbon management

Høytidelig graduation sermoni var det selvsagt. Mamma, Pappa og Emilie kom for å se på. 

Fint par <3 

Master in carbon management

Studiekamerater i kilt, dress og bunad. 

Lokalavisa vår bygdeposten intervjuet Knut om det og her en en kopi av saken: 

KNUT SKAL UT OG REDDE KLIMA

Mye av løsningen på klimaproblemene ligger i landbruket, sier Knut Skinnes (27), og stikker fingrene fornøyd oppi en pose med biokull. Med svarte never viser han fram det «sorte gullet» som han tror kan være med på å berge jordsmonnet på en stadig mer utarmet klode.

I august fikk kryllingen sin master i «carbon management» fra universitetet i Edinburgh. Rett etterpå startet han opp selskapet Green House AS sammen med Jørn Erik Toppe.

Green House er et rådgivnings- og kommunikasjonsselskap som jobber med bioøkonomi. Selskapet er registrert i Krødsherad og styres derfra, men har kontor i Oslo og innlandet, og har oppdrag over hele landet. Foreløpig har de ingen ansatte, men ambisjonen er å ekspandere. De har allerede skaffet seg noen oppdrag, og jobber med å skape seg en posisjon.

Bærekraftig bondevett

Vi vil skissere løsninger og påvirkerammebetingelsene for et mer bærekraftig næringsliv og landbruk, sier han.

På hjemmesiden til selskapet er ordene «Bærekraftig bondevett» det første de besøkende får se. Og det er nettopp det bærekraftige bondevettet Skinnes tror kan brukes til jordklodens beste. Derfor ønsker de også å samarbeide med Grønt Fagsenter på Buskerud.

– Primærnæringene kan være med på å skape pluss i klimaregnskapet, ikke minst gjennom karbonbinding i jord og skog. Vi bør ha mer jordbruk, ikke mindre, men ikke alt er slik det bør være i landbruket. Det må legges til rette for mindre enheter i landbruket der forholdene tilsier at det er best, norske ressurser må utnyttes i større mon, og importen bør reduseres. Dessuten er maten for billig. Med bedre verdsettelse av maten og økt lønnsomhet, vil bøndene kunne forsvare å bruke mer ressurser på bærekraft og dyrevelferd.

Viktig kull

Men tilbake til dette sorte, livgivende biokullet. Hva er det egentlig, og hvorfor er det så viktig?

– Det er først og fremst tremateriale, men også annen biomasse, som er forkullet. Det er nesten reint karbon. I dag har vi for mye karbon i atmosfæren – noe som gir klimaendringer – og for lite i jorda – og det fører til redusert matsikkerhet. Slik vi driver jordbruk i dag, reduseres karboninnholdet i jorda med omlag én prosent i året. FN har anslått at vi har så lite som 60 innhøstinger igjen på vanlig matjord før matjorda er helt utarmet.


Ta fra lufta og gi til jorda

Selv om dette høres smått dommedagsaktig ut, mener Knut at det finnes håp. Og svaret ligger rett under nesa på bøndene. Det finnes nemlig teknikker for å flytte karbon fra lufta til jorda.

Og en med master i carbon management vet hvordan:

– Vi jobber med å utnytte den naturlige fotosyntesen bedre, og da er biokull en av metodene, sammen med kompost og husdyrgjødsel. Blander vi for eksempel biokull med husdyrmøkk eller fiskeavfall, ser vi en rekke gode effekter. Jorda blir mer karbonrik, avlingene bedre og avrenningen reduseres. Biokull kan også tilsettes husdyrfôr og husdyrstrø og komme inn i kretsløpet

Nå jobber den unge og ambisiøse kryllingen med å bygge opp et nasjonalt nettverk for biokullaktører. Da kommer det godt med at han har hatt en fot i politikken, en innenfor akademiske kretser, har økonomiutdannelse, har jobbet i tankesmien Agenda og kommer fra gård.

– Bakgrunnen fra gård er veldig viktig. Jeg har vokst opp med tankegangen om å føre ting videre til neste generasjon, for eksempel gjennom å plante skog, og tenke langsiktig. Og langsiktighet har dessverre blitt mangelvare i dagens samfunn, dette får vi prøve å gjøre noe med, smiler Knut.

I det hele tatt opplever han at bøndene er positive til å se på nye løsninger. Nå framover blir derfor jobben til Green House å forsøke på påvirke dem som sitter med pengene og tar beslutningene her i landet.

Ikke noen løsning å slutte med kjøtt

Knut Skinnes er klar på at hver og en av oss må ta ansvar for eget forbruk, men han tror ikke det er noen løsning å slutte med kjøttproduksjon.

– Vi bør absolutt ha kjøttproduksjon, men det gjør ikke noe om vi spiser mindre kjøtt. Beitedyr og slått er viktig for det biologiske mangfoldet, og karbonbinding i utmark. Men vi må redusere forbruket vårt betraktelig, og det forbruket vi må ha, må komme fra fornybare ressurser, energien til å produsere det fra fornybare energikilder-. Vi får ikke dårligere liv av å ha færre, men mer verdifulle ting, tvert imot.

Han retter også et sleivspark mot det økonomiske systemet vi lener oss til i dag.

– Vi må bort fra at pengene er et mål i seg selv. Økonomien er et middel for å nå målene. Dagens system fører til at vi mister fokus på det som er viktig i livet – en velfungerende natur og lykkelige mennesker. Jeg ønsker å bruke livet mitt til å bidra til å skape løsninger for en velfungerende natur.

Fakta: 

Knut Skinnes (27) kommer fra Nedre Skinnes i Krødsherad.

Han har en mastergrad i «Carbon Mangement» fra universitetet i Edinburgh.

I tillegg har han en bachelor i økonomi og ledelse fra høyskolen i Telemark.

Med-grunnlegger og bidragsyter til flere selskaper med utgangspunkt i Krødsherad.

Han har også hatt en rekke verv og oppgaver i Senterungdommen og for Senterpartiet.

Startet Green House AS i august 2018 sammen med Jørn Erik Toppe.

Live

Kommentarer

Hvertfall nesten

@

Jeg er såååå fornøyd med det " nye" tunet vårt. Det har fått et helt annet inntrykk og blitt mer helhetlig med resten av gården med de siste tingene vi har gjort. Sveitserstilen knytter alt mer sammen og gjør tunet veldig fint - syntes jeg hvertfall! :) 

gårdstun sveitserstil driftsbyging

Den lille butikken er jo det største elementet, men mønekryssene, pyntelistene og at alt er nymalt gjør jo på hver sin måte en stor forskjell. 

gårdstun sveitserstil

Etter vi flyttet hjem er det både kommet tårn på stabburet, spir på mønene, pappa har bygget stort bikkjehus som vi satte mønekryss på i år, og alle detaljene du ser på det store røde bygget kom i høst. 

Til sammenligning så det slik ut i sommer.... STOR forskjell spør du meg! ;) Dyrt men pent!

Live

Kommentarer

Godt Nyttår!!

@

Godt Nyttår alle sammen! <3

På årets siste dag tok jeg meg en ridetur og følte at omgivelsene gav meg den perfekte avsluttningen på 2018 inn i det nye året. Tåken la seg tett og jeg red på "uoppgåtte stier".  Følte for å dele noe filosofisk og fint, men kom ikke på noe lurt. Derfor lar jeg bildene innby til egen undring og ønsker et riktig godt nyttår <3 

nytt år ukjent sti

nytt år ukjent sti

nytt år ukjent sti

nytt år ukjent sti

Live

Kommentarer

Barnas høydepunkt

@

Liv hadde gledet seg såååå til julaften at hun omtrent ikke klarte vente. Endelig var dagen her og kalenderen viste 24.des. Tilogmed Halvor hadde fått godteri i strømpa på døra si, selv om Liv ikke hadde hørt noe nisse. Mystisk. 

tøyservietter julaften

Bordet var dekket og alt var planlagt så selve dagen i størst mulig grad kunne bli kos. Askepott på TV, julekveldsuppe hos Monne og ridetur på meg. På med bunad og klar for kvelden. 

Onkel Knut er klar 

julaften i storstua

I år var vi så heldige å ha Helga til Ole Gunnar hos oss, og ikke minst ferie lille baby Agnes sin første julaften. Det var stor stas. 

Jeg opplever julaften hos oss som en blanding av høytiden det pyntede huset; kun levende lys og bunadene gir - sammen med den avslappde familestemingen. Alle bidrar og det er en rolig god middag. Med egen HappyPig ribbe selvsagt. 

venter på julenissen

Men det som ikke er så rolig, er stemingen når noen av de voksne begynner å se snurten av nissen i de forskjellige vinduene. Så må Onkel Knut sååå på do at han går unna. Og DA! DA kommer NISSEN!!!! SÅÅ stas, men sååå uflaks for onkel Knut da! Det skjer HVERT ÅR! Han møter aldri nissen. Men han får gaver alikevel, så det går bra. 

Nissen får sitte i stolen og har en liten preken om at vi på passe på jorda, og ikke overforbruke.... skulle nesten tro han hadde en master i Carbon Management, slik som han snakker... hmmm...  

Stas med pakker.

Det morsomste jeg har vært med på på lenge var Halvors euforiske lykke over alle eskene og papiret som kom på en gang. Han var såååå glad. Smilte som en sol og surfet over eskene med lykke hvin. Ahh, kidsa altså, det er morosamt med jula for dessa som er små... :) 

En interessant observasjon appropo gaver, så var det de leika med hele kvelden : pappeskene gavene kom i. Vi prøver å gi og få minst mulig gaver og velge brukte ting eller opplevelser der det der mulig :)

Håper du hadd en koselig julekveld <3 

Live

Kommentarer

I år fikk flere prøve

@

At jeg ser "Tre nøtter til Askepott" på julaften, går rett ut og saler min egen hest, for så å late som jeg er henne - det skjer hvert år. Nytt av året er at kidsa og noen venner fikk bli med på en runde dagen før. Det ble veldig hyggelig. 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Liv har lenge snakket om å be med en gutt i barnehagen for å ri, så vi inviterte foreldre og barn på nissgrøt og Askepottridning. For kidsa ville det si å kle seg litt Askepottaktig, nynne Askepottsangen ustanselig mens vi gikk en runde i grenda.

Halvor var spesielt flott kledd for anledingen :) 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Liv fikk streng beskjed om å holde fast Halvor for enhver pris, noe som gjorde til en litt vridd holding :) Men ho holdt han fast! 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Gjengen på tur 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Så kom NRK slageren på, kl 11 på julaften. 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Da var det bare å gjøre same prosedure as every year og med med Capitan til skogs. 

tre nøtter til askepott ekte riding hvit hest jente

Og skoen hang på treet :) 

Live

Kommentarer